Vlada Federacije BiH
0

Usvojen Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika

FENA
Vlada Federacije BiH usvojila je i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika, kojim se predviđa izdvajanje 325 milijuna eura iz federalnog proračuna za pokrivanje dugovanja rudnika prema zdravstvenom i mirovinskom fondu.

"Da bi devet rudnika išli u proces integracija s elektroprivredama potrebno je financijski rasteretiti te rudnike da bi od početka sljedeće godine oni mogli biti samoodrživi zajedno s elektroprivredama", kazao je na konferenciji za novinare federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.

Spomenutih 325 milijuna eura prema Nacrtu zakona bili bi osigurani u federalnom proračunu kroz sedam godina, što je oko 46 milijuna godišnje.

Međutim, pitanje je kako osigurati ta sredstava u ionako prenapregnutom federalnom proračunu.

Ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo vjeruje da se sredstava za sanaciju rudnika mogu naći u federalnom proračunu, a postoji mogućnost osiguravanja posebne kreditne linije.

Kao krajnju mjeru Hećo je spomenuo mogućnost smanjenja primanja svim proračunskim korisnicima da bi se osiguralo potrebnih 46 milijuna maraka godišnje.

"To je samo 2,6 posto godišnjeg proračuna i ako treba smanjiti izdvajanja proračunskim korisnicima za 2,6 posto da bi se konsolidirao energetski sektor, koji je top tema u svijetu, to ne bi bilo nikakvo zlo", kazao je Hećo.

Dodao je da nikada nisu postojali bolji uvjeti za ostvarenje projekta uvezivanja rudnika i elektroprivrednih poduzeća.

"Stvoren je ambijent gdje zaposleni u elektroprivredama i zaposleni u rudnicima vide da nema opstanka jednih bez drugih. Elektroprivrede žele da imaju sigurnog opskrbljivača ugljenom, a rudnici žele imati sigurnog kupca", zaključio je Hećo, dodavši da se nakon sanacije rudnika mora krenuti s izgradnjom novih elektroenergetskih objekata.

Prije Zakona o financijskoj konsolidaciji rudnika, danas je Federalna vlada razmatrala Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2009.-2011., a po riječima federalnog ministra financija Vjekoslava Bevande, donesen je zaključak da se još jednom razmotri program rada Vlade Federacije BiH za preostali mandatni period.

"Proračun za nerednu godinu bit će temeljen na realnim prihodima i bez realnog pokrića nema ni povećanja proračuna", kazao je ministar Bevanda, upozorivši kako će u proračuna za 2009. godinu nedostajati 400 milijuna maraka ako zahtjevi nekih federalnih ministarstava ostanu na sadašnjoj razini.

Jedino rješenje je štednja, zaključio je Bevanda.