{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Nacrt odluke o usvajanju Urbanističkog projekta "Industrijska zona Zrak"

23.1.2015. u 10:32
7
0
Usvojen Nacrt odluke o usvajanju Urbanističkog projekta "Industrijska zona Zrak"
7
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo održalo je jučer 23. radnu sjednicu na kojoj je razmatran i usvojen izvještaj o radu Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Novi Grad Sarajevo, u kojem su sadržani izvještaji o radu svih općinskih službi za prethodnu godinu, kao i izvještaj o upravnom rješavanju Jedinstvenog općinskog organa uprave u 2014. godini.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA


Usvojena je i Odluka o formiranju Mjesne zajednice Zabrđe, kojom se sadašnja MZ "Naselje heroja Sokolje“ dijeli u dvije administrativne jedinice. Mjesnoj zajednici "Naselje heroja Sokolje“ do sada su administrativno pripadala dva naselja Zabrđe i Sokolje.

Vijeće je usvojilo i Nacrt Odluke o usvajanju Urbanističkog projekta "Industrijska zona Zrak“ sa odlukom o njegovom provođenju, i uputilo ga u javnu raspravu u trajanju od dvadest dana. Industrijska zona Zrak je jedan od najboljih lokaliteta na području općine Novi Grad kada je u pitanju industrija i privreda.

"To je bila vojna fabrika koja sada radi u znatno manjem kapacitetu, međutim, taj prostor može biti iskorišten. Ranije ti prostori koje su zauzimali vojni objekti nisu bili pokriveni planskom dokumentacijom, te su to bile "bijele rupe" u našim planovima. Ovim UP se planira gradnja objekata za potrebe isključivo privrede, odnosno proizvodnje. Time će se omogućiti da se taj lokalitet u narednom periodu na najbolji način stavi u funkciju. Na taj način će Vlada Federacije BiH, kao većinski vlasnik, moći staviti u funkciju onaj dio kapaciteta koje firma trenutno ne koristi“, objasnio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Istakao je da je Općina Novi Grad Sarajevo sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a potpisala ugovor o sufinansiranju projekta zbrinjavanja hemijskog otpada iz prostora firme Zrak, kojim će se hemikalije koje su privremeno zbrinute u krugu tog preduzeća, u narednom periodu na trajan način adekvatno zbrinuti.Na jučerašnjoj sjednici Vijeća usvojen je Program rada Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo za 2015. godinu, te izvještaj o upravnom rješavanju Jedinstvenog općinskog organa uprave za prošlu godinu.

Također, donesena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju granica mjesnih zajednica Općine Novi Grad, te Odluka o upotrebi znakovnog jezika u Općini Novi Grad Sarajevo, kojom su definisana prava na upotrebu znakovnog jezika pred organima i institucijama Općine Novi Grad, koja mogu ostvariti gluhe osobe, u skladu sa Zakonom o upotrebi znakovnog jezika u Kantonu Sarajevo (Sl. novine KS, broj 11/11).

Vijećnici su usvojili izvještaj o aktivnostima na realizaciji Strategije razvoja sporta u općini Novi Grad i izvještaj o realizaciji sredstava dodijeljenih nevladinim organizacijama za finansiranje projekata u 2014. godini. Vijećnicima su date na znanje i informacija o aktivnostima Veterinarske stanice Općine Novi Grad u 2014. godini, informacija o stanju biljnih bolesti i štetočina na području općine Novi Grad, kao i informacija o prodaji stanova na kojima Općina Novi Grad ima pravo raspolaganja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: