|

Usvojen Nacrt odluke o usvajanju Urbanističkog projekta "Industrijska zona Zrak"

Usvojen Nacrt odluke o usvajanju Urbanističkog projekta "Industrijska zona Zrak"
7
Klix.ba
23.1.2015. u 10:32
0
komentara
7

dijeljenja
Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo održalo je jučer 23. radnu sjednicu na kojoj je razmatran i usvojen izvještaj o radu Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine Novi Grad Sarajevo, u kojem su sadržani izvještaji o radu svih općinskih službi za prethodnu godinu, kao i izvještaj o upravnom rješavanju Jedinstvenog općinskog organa uprave u 2014. godini.


Usvojena je i Odluka o formiranju Mjesne zajednice Zabrđe, kojom se sadašnja MZ "Naselje heroja Sokolje“ dijeli u dvije administrativne jedinice. Mjesnoj zajednici "Naselje heroja Sokolje“ do sada su administrativno pripadala dva naselja Zabrđe i Sokolje.

Vijeće je usvojilo i Nacrt Odluke o usvajanju Urbanističkog projekta "Industrijska zona Zrak“ sa odlukom o njegovom provođenju, i uputilo ga u javnu raspravu u trajanju od dvadest dana. Industrijska zona Zrak je jedan od najboljih lokaliteta na području općine Novi Grad kada je u pitanju industrija i privreda.

"To je bila vojna fabrika koja sada radi u znatno manjem kapacitetu, međutim, taj prostor može biti iskorišten. Ranije ti prostori koje su zauzimali vojni objekti nisu bili pokriveni planskom dokumentacijom, te su to bile "bijele rupe" u našim planovima. Ovim UP se planira gradnja objekata za potrebe isključivo privrede, odnosno proizvodnje. Time će se omogućiti da se taj lokalitet u narednom periodu na najbolji način stavi u funkciju. Na taj način će Vlada Federacije BiH, kao većinski vlasnik, moći staviti u funkciju onaj dio kapaciteta koje firma trenutno ne koristi“, objasnio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Istakao je da je Općina Novi Grad Sarajevo sa Ministarstvom prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a potpisala ugovor o sufinansiranju projekta zbrinjavanja hemijskog otpada iz prostora firme Zrak, kojim će se hemikalije koje su privremeno zbrinute u krugu tog preduzeća, u narednom periodu na trajan način adekvatno zbrinuti.Na jučerašnjoj sjednici Vijeća usvojen je Program rada Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo za 2015. godinu, te izvještaj o upravnom rješavanju Jedinstvenog općinskog organa uprave za prošlu godinu.

Također, donesena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju granica mjesnih zajednica Općine Novi Grad, te Odluka o upotrebi znakovnog jezika u Općini Novi Grad Sarajevo, kojom su definisana prava na upotrebu znakovnog jezika pred organima i institucijama Općine Novi Grad, koja mogu ostvariti gluhe osobe, u skladu sa Zakonom o upotrebi znakovnog jezika u Kantonu Sarajevo (Sl. novine KS, broj 11/11).

Vijećnici su usvojili izvještaj o aktivnostima na realizaciji Strategije razvoja sporta u općini Novi Grad i izvještaj o realizaciji sredstava dodijeljenih nevladinim organizacijama za finansiranje projekata u 2014. godini. Vijećnicima su date na znanje i informacija o aktivnostima Veterinarske stanice Općine Novi Grad u 2014. godini, informacija o stanju biljnih bolesti i štetočina na području općine Novi Grad, kao i informacija o prodaji stanova na kojima Općina Novi Grad ima pravo raspolaganja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.