BiH
0

Usvojen nacrt budžeta RAK-a za 2012. godinu

FENA
Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) održalo je danas redovnu sjednicu na kojoj je usvojen nacrt budžeta RAK-a za 2012. godinu.

Kako je saopćeno iz RAK-a nakon sjednice, zaključeno je da se do utvrđivanja prijedloga budžeta za 2012. godinu, sagleda visina prihoda obzirom da značajni viškovi upućuju na mogućnost smanjenja naknada za 2012. godinu, čime bi se dao dodatni podsticaj privredi, a posebno građanima - krajnjim korisnicima usluga u ovoj oblasti.

Vodeći se obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine koje se odnose na harmonizaciju propisa sa legislativom Evropske unije, Vijeće je usvojilo prijedlog da se Pravilo o pružanju internet usluga uputi na javne konsultacije.

Prijedlog Pravila propisuje da se obaveze koje pružalac internet usluga treba da poštuje prilikom pružanja usluga, uz odredbu da se započinjanje obavljanja djelatnosti stiče se registracijom kod Agencije.

Iz istog seta pravila, Vijeće je usvojilo Pravilo o analizi tržišta elektronskih komunikacija kojim se definiše postupak za utvrđivanje relevantnih tržišta elektronskih komunikacija, metodologija analize relevantnih tržišta i postupak proglašenja operatora sa značajnom tržišnom snagom, kao i postupak propisivanja obaveza operatorima sa značajnom tržišnom snagom na relevantnom tržištu.

Nakon provedenih javnih konsultacija, Vijeće je usvojilo i Pravilo o naknadama za pružanje javnih mobilnih telefonskih usluga za nove, virtualne mobilne operatore. Primjena Pravila ima za cilj povećanje stepena konkurentnosti na tržištu mobilne telefonije.

Na javne konsultacije će biti upućeni nacrti Pravila o izmjeni Pravila 38/2008 – Plan brojeva za telefonske usluge u BiH i Pravilo o izmjeni Pravila 39/2008 – Upravljanje planom brojeva za telefonske usluge u BiH.

Vijeće je prihvatilo informaciju o postupku primjene usluge prenosivosti telefonskih brojeva u BiH, te konstatovalo da je postupak prenosivosti u fiksnoj telefoniji u primjeni, dok je primjena usluge u mobilnoj telefoniji u kašnjenju zbog nespremnosti dijela operatora.

Agencija će zbog nepoštivanja rokova za primjenu usluge prenosivosti broja u mobilnoj telefoniji nastaviti da primjenjuje mjere iz svoje nadležnosti kako bi osigurala primjenu ove usluge u redefiniranim rokovima.

Razmatrajući informaciju o procesu uvođenja digitalne televizije, Vijeće je pozdravilo nastavak rada Stručne komisije DTT Foruma, te izrazilo nadu da će ovo stručno tijelo poduzeti mjere koje će ubrzati proces prelaska sa analognog emitovanja u Bosni i Hercegovini.

U tom kontekstu, Vijeće je predložilo da se i dio viška ostvarenih prihoda u 2010. godini, usmjeri za pomoć građanima - krajnjim korisnicima za nabavku setova koji omogućavaju prijem digitalnog signala.