Usvojen nacrt budžeta grada za 2010.

F
FENA
3.11.2009. u 17:08
0
1
Usvojen nacrt budžeta grada za 2010.
0
Usvojen nacrt budžeta grada za 2010.
Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je danas Nacrt budžeta Grada Sarajeva za 2010. godinu i Nacrt odluke o izvršavanju budžeta Grada Sarajeva za 2010., koji će biti u javnu raspravu.
Predloženim budžetom Grada Sarajeva u 2010. godini planirana su sredstva od 17.317.885 KM.

Prihod od poreza na promet nepokretnosti i prava planiran je u iznosu od 7.190.000 KM (na prošlogodišnjem nivou). Prihod od komunalnih taksi planira se u iznosu od 1.960.000 KM. Grantovi iz inostranstva se predlažu u iznosu od 1.000.000 KM, grant Kantona planiran je u iznosu od 6.837.885 KM, a grant Federacije BiH nije predložen jer sredstva planirana u 2008. i 2009. godini nisu ostvarena. Planirani su grantovi s ostalih nivoa vlasti u iznosu od 200.000 KM za realizaciju projekta Bijele tabije i 40.000 KM od gradskih općina za realizaciju programa dočeka Nove godine. Planirani su prihodi od imovine u ukupnom iznosu od 70.000 KM, a refundacije se planiraju u iznosu od 20.000 KM.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je i Prijedlog izmjena i dopuna Programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2009. godinu.

Na sjednici je usvojen i Nacrt programa rada Gradskog vijeća Grada Sarajeva za 2010. godinu, koji je biti upućen u javnu raspravu koja će trajati do 27. novembra.

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o podizanju spomenika poginulim borcima "Prve podrinjske brigade".

Spomenik će biti podignut na lokalitetu MZ Betanija-Šip, a prema predloženoj lokaciji (u Barama) i idejnom projektu koji je izradio arhitekt Mirzah Fočo. Podnosilac inicijative za podizanje spomenika je Udruženje građana jugoistočne Bosne Sarajevo, a inicijativu je podržala Općina Centar Sarajevo. Finansiranje podizanja spomenika vršit će Općina Centar i Udruženje.

Gradskom vijeću je prezentirana i Informacija o stanju kriminaliteta, javnog reda i mira i sigurnosti saobraćaja na području Kantona Sarajevo za period januar - septembar 2009. godine. Informaciju je prezentirao Dragan Mioković iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Vijećnici su konstatirali da opća sigurnost građana nije na nivou kakvom bi trebala biti te su naglasili da bi trebala biti održana i tematska sjednica na kojoj bi se raspravljalo o sigurnosti građana i prevenciji, a ne o posljedicama.

Gradsko vijeće je primilo k znanju Izvještaj o provedenim aktivnostima na realizaciji projekta obnove Vijećnice i Godišnji izvještaj organa i tijela JP "Olimpijski bazen Otoka" d.o.o. Sarajevo, i to: Izvještaj o radu i poslovanju JP "Olimpijski bazen Otoka" d.o.o. Sarajevo za 2008. godinu, Izvještaj o radu Nadzornog odbora JP "Olimpijski bazen Otoka" d.o.o. Sarajevo za 2008. i Izvještaj Odbora za reviziju. Usvojen je i Trogodišnji plan poslovanja JP "Olimpijski bazen Otoka" d.o.o. Sarajevo.

Gradsko vijeće je primilo k znanju i Informaciju o pripremljenosti javnih komunalnih preduzeća i drugih službi za zimski period, Informaciju o primjeni Odluke o upotrebi grba, imena i isticanju zastave Grada Sarajeva, te Informaciju o aktivnostima u Savezu općina i gradova u Federaciji BiH.

Usvojen je i Nacrt odluke o usvajanju Regulacionog plana "Buča Potok I" s Nacrtom odluke o provođenju Regulacionog plana "Buča Potok I". Nacrt se upućuje u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Gradsko vijeće je prihvatilo i inicijativu da finansijski pomogne Narodno pozorište Mostar i Hrvatsko narodno kazalište Mostar. Visina pomoći utvrdit će se naknadno.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je danas i zamjenike gradonačelnika Grada Sarajeva. Za zamjenika gradonačelnika iz reda hrvatskog naroda izabran je Igor Kamočaji, a iz srpskog Miroslav Živanović.

Gradsko vijeće prihvatilo je ostavku zamjenika gradonačelnika Nenada Markovića. On je ostavku podnio zbog preuzimanja dužnosti trenera KK "Panionis" iz Atine (Grčka).

Na današnjoj sjednici izabran je i zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva. Na tu funkciju imenovan je Salko Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: