{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen Nacrt amandmana na Ustav RS-a

F
FENA
19.3.2008. u 17:00
0
0
Usvojen Nacrt amandmana na Ustav RS-a
0
Usvojen Nacrt amandmana na Ustav RS-a
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt amandmana na Ustav RS-a, koji predviđa izmjenu ili dopunu ukupno 29 članova u sedam poglavlja entitetskog Ustava. Amandamni su upućeni u javnu raspravu s rokom od 45 dana, nakon koje će se poslanici izjasniti o konačnom Prijedlogu amandmana na Ustav koji će pripremiti skupštinski Odbor za ustavna pitanja.
Kako je predloženo Nacrtom, amandmanima bi trebalo da se izvrši usklađivanje ustavnih odredbi s Konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, tako da bi iz Ustava RS-a trebalo da se izbriše odredba koja govori o smrtnoj kazni, doda član po kojem bi Banja Luka, a ne Sarajevo bila navedena kao glavni grad RS-a, regulira oblast koja se odnosi na lokalnu samoupravu i prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH, jer to u postojećem Ustavu nije bilo regulirano.

Također, amandmanima koji bi trebalo da se ugrade u entitetski ustav eksplicitno se zabranjuju diskriminacija, ropstvo i prinudni rad, protjerivanje sopstvenih državljana i uskraćivanje prava da uđe na teritoriju države čiji je državljanin.

Mijenjaju se odredbe i koje govore o susjedima BiH, odnosno briše se sintagma SR Jugoslavija i dodaje Srbija s kojom RS ima specijalne i paralelne veze.

Garantuje se sloboda izražavanja i sloboda okupljanja i udruživanja, pravo na slobodu i sigurnost ličnosti, pravo na poštivanje privatnog i porodičnog života tako što se postavlja formulacija nemogućnosti miješanja organa javne vlasti u privatnost svake osobe, osim u posebno predviđenim slučajevima kada je to moguće.

Amandmanima se u Ustavu RS-a osigurava i pravo na pravično suđenje tako što se optuženi smatra nevinim sve dok se ne okonča cjelokupan postupak dokazivanja njegove krivice ili nevinosti, odnosno dok se ne iscrpe svi pravni lijekovi.

Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić kazao je da je Ustav RS-a do sada 42 puta mijenjan odlukama visokih predstavnika u BiH, a da bi pripremljenim amandmanima trebalo da RS dobije moderan ustav usklađen s Evropskom konvencijom o ljudskima pravima i slobodama.

On je naveo da kada se završi usvajanje ovih poglavlja Ustava na red će doći i izmjene u drugim poglavljima.

Pored skupštinske većine podršku ustavnim amandmanima dali su i poslanici SDS-a, dok je poslanik SDA Ramiz Salkić kazao da ima određene primjedbe, ali da će ta stranka svoj stav dati prilikom njihovog usvajanja u formi prijedloga.

Inače, za usvajanje amandmana na Ustav RS-a potrebna je dvotrećinska većina u entitetskom parlamentu.

Poslanici će u nastavku razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju - po hitnom postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: