|

Usvojen izvještaj reviziji rada Vlade

Usvojen izvještaj reviziji rada Vlade
0
F
FENA
11.11.2009. u 21:39
0
komentara
0

dijeljenja
Usvojen izvještaj reviziji rada Vlade
Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je večeras, nakon cjelodnevne rasprave, izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o reviziji Konsolidovanog izvještaja Vlade RS-a i reviziji finansijskih izvještaja budžetskih korisnika za 2008., a revidiranih u ovoj godini.
Međutim, podršku dovoljnog broja poslanika nije dobio izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o radu i poslovanju ove institucije za 2008. godinu.

Posebno negodovanje opozcije, ali i neslaganje glavnog revizora RS-a Boška Čeke izazvao je jedan od usvojenih zaključaka SNSD-a u kojem se traži da se u skladu s Zakonom o reviziji javnog sektora osigura profesionalna ocjena rada Glavne službe za reviziju koja podrazumijeva eksternu kontrolu kvaliteta revizorskog rada i izvještaja koju će izvršiti izabrane revizorske institucije.

Kao tipičan primjer pokušaja uticaja na rad Glavne službe za reviziju, Čeko je ocijenio i predložene zaključke SNSD-a.

Glavni revizor istaknuo je još u završnom obraćanju da je zadatak ove službe da daje mišljenje i ocjenjuje rad intitucija, a ne da vrši istragu o njihovom poslovanju.

On je potvrdio da je tokom svog rada prethodnih godina bio izložen raznim pritiscima i prijetnjama i da mu je u telefonskim pozivima prijećeno da će mu „revizija doći glave“.

Ti pritisci se ogledaju u tome što je protiv njega, kako naglašava, podneseno više krivičnih prijava od strane nevladinih organizacija i preduzeća.

Tokom burne rasprave opozicija je imala najviše primjedbi na, kako su naveli poslanici tih stranaka, neracionalno trošenje budžetskih sredstava u prošloj godini.

Poslanik Stranke za BiH Šaban Sivić kritikovao je Vladu RS-a zbog, kako je rekao, neracionalnih milionskih troškova, a poslanik SRSRS-a Milanko Mihajlica kaže da je entitetska Vlada potrošila 10,5 miliona KM na kupovinu automobila što je, naveo je, 65.000 najnižih penzija u RS-u, te 4,5 miliona KM za gorivo što je 27.000 najnižih penzija u RS-u.

Na velike putne, te troškove reprezentacije i telefona u vladinim institucijama ukazali su i drugi poslanici, dok je Mladen Kršić iz SDS-a rekao je da bi entitetski parlament trebao što prije da razmatra izvještaje koji su dobili negativnu ocjenu revizora, a to su Investiciono-razvojna banka RS-a i njena četiri fonda.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica smatra da revizorski izvještaji govore o, kako kavodi, napretku u raspologanju javnim sredstvima u RS-u posljednjih godina, dok je Božidar Vasić iz SDS-a optužio Vladu RS-a da se u prošloj godini, naveo je, bespotrebno rasipala budžetskim novcem, a istovremeno su socijalno ugroženi primali 41 KM mjesečno.

Nastvak sjednice Skupštine zakazan je za 23. novembar.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.