BiH
39

Usvojen Budžet Kantona Sarajevo u iznosu od 798 miliona KM

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su sa 18 glasova za, 11 protiv i četiri suzdržana usvojili Budžet Kantona Sarajevo za 2014. godinu u iznosu od 798 miliona KM.

U budžetu je za plaće i naknade troškova zaposlenih planirano izdvajanje od 244.098.800 KM, za izdatke za materijal i usluge 48.925.700 KM, za tekuće transfere 247.162.800 KM, te za kapitalne transfere i izdatke 80.622.800 KM.

Budžetom je predviđeno smanjenje troškova za gorivo, telefone, internet i zakup, te je planirano samo 20 posto sredstva u odnosu na prošlogodišnja za plaćanje neophodnih usluga po ugovoru o djelu.

Iako se gotovo polovina zastupnika SKS-a nije složila sa prijedlogom budžeta za 2014.godinu, budžet je ipak usvojen.

Zaim Backović (BPS) je tokom rasprave kazao da osnovni postulat prema kojem bi trebala raditi Vlada KS-a je stvaranje atmosfere rada da bi se budžet donio i podsjetio da je potreban ozbiljniji pristup u izradi budžeta, kroz realno investiranje, jer će samo u tom slučaju biti donesen realan budžet.

"Treba naći načina kako da motiviramo naše ljude da investiraju jer mi živimo od njihovog rada, potrebno je da stvorimo milje da ovaj kanton bude kanton u kojem će naši investitori donositi novac, a svim silama se trudimo da domaće uništimo, vjerujući onima koji dolaze sa strane" kazao je Backović.

Vladi KS-a predlaže da pretrese regulacioni plan i da se odmah krene u analizu realnog budžeta i brzo investiranje, te da se preferiraju domaći investitori.

Zastupnik SDU-a Mujo Hošić je kazao da je ovo prvi put da jedna vlada predlaže budžet sa zaduženjem od 40 posto.

Edina Papo iz Kluba SDP-a BiH podržava kvalitetne prijedloge ušteda u budžetu, ali da postoji stalni finansijski pritisak na kulturne ustanove, smatra, to djeluje retrogradno na sve koji se bave i koji će se baviti kulturom.

Istakla je da uposleni u kulturi, kada su u pitanju kapitlani projekti, vrlo pomirljivi sa svojom situacijom. U svim ustanovama kulture je i manjak kadra i rade se ugovori koji osiguravaju određeni nivo i kvaliteta i stručnosti.

"Budžet za kulturu morao bi biti podsticajan za one koji žele da ostanu ovdje" kazala je Papo.

U toku je jednosatna pauza nakon koje će sjednica biti nastavljena.