Za ovu godinu
19

Usvojen budžet Kantona Sarajevo od 974 miliona KM

B. R.
Usvojen budžet Kantona Sarajevo za 2021. godinu
Usvojen budžet Kantona Sarajevo za 2021. godinu
Na danas održanoj hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo usvojen je budžet za ovu godinu, a on iznosi više od 974 miliona KM. Manji je za 160 miliona KM u odnosu na 2020. godinu.

Za budžet su glasala 22 zastupnika, devet ih je bilo suzdržano dok niko nije glasao protiv.

U obrazloženju budžeta kantonalni premijer Edin Forto je napomenuo da se on formirao u teškoj krizi izazvanoj pandemiji koronavirusa, što je uskratilo brojne mogućnosti iz prethodnih godina.

Uprkos tome, obećao je, građani neće biti uskraćeni za infrastrukturne projekte. Najavio da će fokus biti potrošnja na poboljšanje javnog prijevoza i zaštitu okoliša, a što podrazumijeva i utopljavanje objekata. Između ostalih, ukazao je da su planirana sredstva za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

Potvrdio je da će se kanton zaduživati za infrastrukturne projekte, a među kojima je i gradnja stambenih objekata. Pa je tako potcrtao da će ovi objekti biti namijenjeni građanima koji još nisu stambeno zbrinuti.

Premijer Forto je obećao da neće izostati ulaganja u policiju, obrazovanje i zdravstvo. Poručio je da neće biti upošljavanja u administraciji.

Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) su smatrali da se prijedlog budžeta nije mogao razmatrati na hitnoj sjednici jer za to, kako su naveli, nije postojala pravna osnova. Insistirali su da se napravi nacrt budžeta, a da potom bude upućen u javnu raspravu. Zatim da ga razmatra Skupština KS.