{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Usvojen budžet institucija BiH

S
30.12.2009. u 13:30
0
1
Usvojen budžet institucija BiH
0
Usvojen budžet institucija BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u Sarajevu Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i njenih međunarodnih obaveza za 2010. godinu kojim se za finansiranje institucija BiH predviđa 1.028.034.000 KM i 341.655.000 KM za servisiranje spoljnog duga.
Sredstva za finansiranje institucija BiH u narednoj godini za 7.324.000 KM ili jedan odsto niža su u odnosu na ovogodišnji budžet, dok su sredstva za servisiranje spoljnog duga manja za 42,3 miliona KM ili 11 odsto.

Iz budžeta za 2010. godinu ukupno 35 miliona KM namijenjeno je za program povratka izbjeglih i raseljenih lica, što je na nivou budžeta za 2009. godinu, a najveći dio sredstava za te namjene obezbijeđen je smanjenjem materijalnih troškova za institucije BiH.

Usvojenim Prijedlogom zakona o budžetu institucija BiH i njenih međunarodnih obaveza za 2010. godinu predviđeno je da se 689 miliona KM obezbijedi od indirektnih poreza, što je za 40 miliona ili pet odsto manje u odnosu na ovu godinu.

U odnosu na budžet za 2009. godinu uštede u budžetu za narednu godinu postignute su smanjenjem plata zaposlenih u institucijama BiH.

Usvojeni budžet za 24,5 miliona KM niži je od prvog koji je Predsjedništvo BiH u parlamentarnu proceduru uputilo preglasavanjem srpskog člana Nebojše Radmanovića i koji je za ovaj iznos premašio okvir dogovoren u Fiskalnom savjetu.

Predsjedništvo je svoj prijedlog korigovalo, jer je Predstavnički dom glasovima stranaka iz Republike Srpske odbacio ovakav prijedlog budžeta.

Predstavnički dom nije usvojio nijedan od predloženih amandmana, ali je na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojio zaključak da Savjet ministara dostavi Parlamentarnoj skupštini detaljan spisak institucija BiH koje trenutno zakupljuju prostorije, uključujući i visinu tih zakupa te plan rješavanja smještaja institucija biH za 2010. godinu.

Usvojen je i zaključak Martina Raguža iz HDZ-a 1990, predložen na prethodnoj sjednici Predstavničkog doma, da se Savjet ministra BiH obaveže da u narednih pola godine, u skladu sa prošlogodišnjim zaključkom ovog doma o obezbjeđivanju 400 miliona KM za povratak izbjeglica, putem zaduživanja obezbijedi značajna sredstva za povratak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: