SDP bio protiv
27

Usvojen budžet HNK u iznosu od 265 miliona KM, najveći do sada

G. Š.
Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je u Mostaru usvojila Budžet HNK u iznosu od 264.948.520 KM i Zakon o izvršenju Budžeta HNK za 2022. godinu.

Ukupni prihodi u Budžetu za 2022. godinu planirani su u iznosu od 264.948.520,00 KM, a što je na nivou Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2021. godinu.

Uz socijalnu je istaknuta i razvojna dimenzija Budžeta, a premijer HNK Nevenko Herceg je kazao kako se radi o najboljem Budžetu ikada u HNK.

Nevenko Herceg
Nevenko Herceg

"Ovogodišnji Budžet donosimo u svjetlu pandemije, te globalne zdravstvene i privredne krize. Unatoč tome, uspjeli smo očuvati stabilnost javnih financija, zadržati postojeće nivoe prava, ali i razvojnu dimenziju kroz planiranje sredstava za poticaje i podrške. Uvećali smo sredstva za privredu, poljoprivredu i turizam, te ćemo uskoro potpisati Sporazum s Gradom Mostarom putem kojega izdvajamo skoro osam miliona KM za Aerodrom Mostar. Također, ostajući ustrajni u našem cilju da budemo Vlada cijelog Kantona, podržavamo strateške projekte jedinica lokalne samouprave, te brojne aktivnosti u obrazovanju, sportu, kulturi i drugim područjima važnim za cjelokupni razvoj. Predviđena su i potrebna sredstva za ispunjavanje obaveza vezanih za kolektivne ugovore sa sindikatima korisnika Budžeta", rekao je premijer Herceg.

Jednoglasno je usvojen i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti. Izmjenama Zakona pristupilo se radi usklađivanja sistema procjene, praćenja i upućivanja djece s poteškoćama u razvoju ili invaliditetom s Međunarodnom klasifikacijom zdravlja, invaliditeta i funkcionisanja (MKF) koju je razvila Svjetska zdravstvena organizacija.

Nakon sadržajne rasprave i više amandmana koji su uloženi od poslanika na Izmjene i dopune Zakona o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u HNK zaključeno je kako će se amandmani razmotriti do naredne sjednice na kojoj će biti i izjašnjavanje o Zakonu.

Nakon razmatranja Izmjena i dopuna Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2021. godinu usvojena je Odluka kojom se daje saglasnost na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2021. godinu u iznosu od 148.839.000,00 KM.

Izmjenama i dopunama Finansijskog plana, sredstva u iznosu od 4 miliona KM Zavod će transferirati bolničkim zdravstvenim ustanovama u HNK.

Skupština je, također, usvojila Odluku o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2022. godinu koji je planiran u iznosu od 149.851.000,00 KM i Odluku o davanju saglasnosti na Odluku o izvršenju Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK za 2022. godinu.

Usvojene su i Odluka o davanju saglasnosti na Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša HNK za 2022. godinu i Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izvršenju Financijskog plana Fonda za zaštitu okoliša HNK za 2022. godinu.