Predstavnički dom
84

Usvojen budžet Federacije BiH, nazire se nova vlast

Piše: I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su po hitnom postupku budžet Federacije BiH u iznosu od 2,65 milijardi KM. Činjenica da je osigurana većina za najvažniji akt FBiH nagnala je na zaključak da se naziru i obrisi buduće vlasti na entitetskom nivou.

Prijedlog budžeta za 2019. godinu, koji se mora potvrditi i u Domu naroda, podržali su zastupnici SDA, HDZ-a BiH, HDZ-a 1990, SBB-a, A- SDA, PDA, kao i jedan zastupnik NB-a, tačnije Elmedin Voloder. Ostali zastupnici NB-a bili su suzdržani.

Budžet je usvojen glasovima 57 zastupnika, četiri su bila suzdržana, a 25 ih je bilo protiv.

Prethodno je, prilikom elektronskog glasanja, za budžet glasalo 50 zastupnika, 11 je bilo suzdržano, a 22 protiv. Nakon što je zastupnik SDP-a Damir Mašić tražio pojedinačno glasanje, zastupnica PDA Elzina Pirić tražila je pauzu. Poslije te pauze, došlo je do jasnije većine za budžet FBiH.

Elzina Pirić je kazala da joj je žao što je morala zatražiti pauzu, ali da je to uradila zato što se jedan od njenih kolega nije držao dogovora, zbog čega je na elektronskom glasanju bilo samo 48 glasova "za".

"Mi nismo zadovoljni budžetom, dosta je obećanja da se gradi put Lašva i slično... Ali zbog boraca, zbog djece oboljele od melanoma, moj kolega je odbio na elektronskom glasanju podržati budžet. Naš klub će, poslije konsultacija, podržati prijedlog budžeta, ali to nema nikakve veze sa koalicionim dogovorima", rekla je Pirić neposredno prije pojedinačnog izjašnjavanja.

Nakon što je usvojen prijedlog budžeta, SBB je tražio da Vlada u rebalansu budžeta uvrsti i novac za namjensku industriju u Unsko-sanskom kanton. Zaključak je usvojen za 58 glasova "za".

Usvajanju prijedloga budžeta prethodila je iscrpna rasprava zastupnika, a uloženo je blizu 90 amandmana. Članovi Vlade su se povukli kako bi ih razmotrili i nakon toga je premijer Fadil Novalić objelodanio informaciju da je Vlada odbila sve amandmane.

Prethodno su zastupnici elektronski glasali da se budžet razmatra po hitnom postupku, a prijedlog nije podržan. Čak je 32 zastupnika bilo "protiv", dok je 11 bilo "suzdržano". Samo ih je 43 bilo "za" od potrebnih 50.

No, maske su pale tek kada je Asim Sarajlić zatražio pojedinačno izjašnjavanje. Nakon toga je 55 zastupnika glasalo "za", šest ih je bilo "suzdržano", a 33 "protiv". Za usvajanje budžeta po hitnom postupku su glasali zastupnici SDA, HDZ-a, SBB-a, PDA, A-SDA i jedan zastupnik NB-a.

S druge strane su predstavnici građanskih stranaka tražili da usvajanje budžeta ide po redovnoj proceduri i da se donese odluka o privremenom finansiranju.

Damir Mašić (SDP) je kazao da je budžet veći od dvije milijarde KM i da nije korektno usvajati ga u vanrednoj proceduri.

"Ovo je dvodomni Parlament, sumnjam da će se usvojiti u istom tekstu u oba doma. Iz svih ovih razloga smatramo da bi bilo primjerenije da usvojimo odluku o privremenom finansiranju", kazao je Mašić.

Husein Rošić (SDA) je replicirao kazavši da nije dobro da se usvoji odluka o privremenom finansiranju, napominjući da bi se usvojeni budžet po hitnom postupku mogao reducirati izmjenama i dopunama.

U međuvremenu je usvojen i prijedlog o izvršenju budžeta za 2019. godinu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obrazložio je prijedlog budžeta, kazavši da industrijska proizvodnja raste i da su prihodi od namjenske industrije nastavili rasti.

"Vidljiv je porast plata u realnom sektoru. U periodu koji slijedi moramo raditi na poreznim rasterećenjima", deklamovao je Novalić prije nego što je poručio da, prema Vladinom prijedlogu, budžet iznosi 2.653.843.356 KM.