Odabir životnog poziva
106

Ususret upisima na fakultete: Najviše nezaposlenih ekonomista, pravnika i profesora engleskog

F. H.
Na listi FZZZ nalazi se 2.719 nezaposlenih pravnika (Foto: D. S./Klix.ba)
Na listi FZZZ nalazi se 2.719 nezaposlenih pravnika (Foto: D. S./Klix.ba)
Pred maturantima srednjih škola nalazi se pitanje odabira budućeg zaninanja i upisa fakulteta. Statistički podaci pokazuju da je najviše nezaposlenih pravnika i ekonomista, a da na tržištu rada raste potreba za zanimanjima iz IT struke.

Kao dio mjera za studiranje deficitarnih zanimanja Kanton Sarajevo je najavio da će podržati studente koji se odluče na studiranje IT struke na Univerzitetu u Sarajevu. Ipak, konačna odluka o upisu je uvijek na samom budućem studentu.

Prema planu upisa u studijskoj 2022/2023. godini Univerzitet u Sarajevu planira upis ukupno 10.641 studenta, 6.146 na prvi ciklus studija, te 205 studenata stručnog studija i 78 studenata specijalističkog studija.

Podaci Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZZ) pokazuju da je u aprilu u Federaciji Bosne i Hercegovine bilo nezaposleno 22.058 osoba sa visokom školskom spremom tj. završenim fakultetima i akademijama. Od toga je čak 6.928 osoba prvi put tražilo posao.

U pogledu starosne strukture nezaposlene su 8.155 osobe sa visokom stručnom spremom starosti od 20 do 29 godina. Najviše nezaposlenih osoba sa visokom stručnom spremom je završilo Ekonomski fakultet i prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, nezaposleno je bilo 2.944 ekonomista.

Od toga broja najviše nezaposlenih osoba sa završenom ekonomijom je u Kantonu Sarajevo 1.228, zatim u Tuzlanskom kantonu 598 i u Zeničko-dobojskom kantonu 371 osoba.

Prema posljednjem izvještaju FZZZ nezaposleno je i 2.719 pravnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Najviše nezaposlenih osoba sa završenim Pravnim fakultetom očekivano je u najmnogoljudnijim kantonima. Kantonu Sarajevo 985, Tuzlanskom kantonu 520, Zeničko-dobojskom 425 i Hercegovačko-nertvanskom kantonu 316 osoba.

Veliki broj je nezaposlenih i pedagoga u Federaciji Bosne i Hercegovine, ukupno 365 osoba, od čega je čak 165 sa područja Tuzlanskog kantona.

Posao traži i 389 profesora engleskog jezika i to čak 142 na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, 104 iz Zeničko-dobojskog kantona, a u Unsko-sanskom kantonu nezaposleno je 62 profesora engleskog jezika.

Zanimljivo je istaći kako se veliki broj nezaposlenih sa visokom stručnom spremom iz pojedinih zanimanja javlja samo u nekim kantonima. Tako je u Tuzlanskom kantonu nezaposleno 127 inženjera hemijske tehnologije. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu posao traži 117 inženjera agronomije, u Unsko-sanskom 62 inženjera prehrambene tehnologije, a u Srednjebosanskom kantonu nezaposlena su 42 inženjera poljoprivrede.

U Kantonu Sarajevo su nezaposlena 353 politologa i 263 novinara, sa druge strane u Tuzlanskom kantonu teško posao pronalaze profesori bosanskog jezika kojih je 125 na "birou", a u Zapadnohercegovačkom kantonu nezaposleno je 40 profesora hrvatskog jezika. U Unsko-sanskom kantonu nezaposleno je čak 125 medicinskih sestara sa visokom stručnom spremom.

U cilju poticanja upisivanja deficitarnih zanimanja, Vlada Kantona Sarajevo je donijela odluku da će svim studentima koji upisuju prvu godinu prvog ciklusa IT studijskih programa na Elektrotehničkom fakultetu i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu u akademskoj 2022/2023. godini snositi troškove studiranja iz budžeta Kantona Sarajevo.

Na ETF-u, Odsjeku računarstvo i informatika, na raspolaganju će biti 150 mjesta, a na PMF-u, Odsjeku teorijska i kompjuterska nauka, 100 mjesta.

Iako apsolutni brojevi ukazuju na veliki broj nezaposlenih ekonomista, uvid u oglase za zapošljavanje pokazuje da kod poslodavaca postoji interes za diplomiranim ekonomistima.