BiH
147

Ususret 70. godišnjici pruge Brčko - Banovići

Klix.ba
Organizacioni odbor za obilježavanje 70. godišnjice izgradnje pruge Brčko - Banovići, na čelu sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem danas je utvrdio program i troškove obilježavanja ovog značajnog jubileja.

Obilježavanje sedamdesete godišnjice od izgradnje pruge Brčko - Banovići počet će 4. novembra u Banovićima, zajedničkom izložbom Arhiva i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK sa dokumentima o izgradnji pruge.

Istog dana u Domu kulture u Banovićima bit će održana Svečana akademija na kojoj će se govoriti o historijskoj vrijednosti pruge i njenom značaju za cijeli region, rečeno je na današnjem sastanku Organizacionog odbora.

Za šesti novembar planirana je vožnja svečanim vozom koji će krenuti iz Banovića ka Brčkom uz odgovarajuća zadržavanja na stanicama. Posljednjeg dana obilježavanja ove manifestacije u Brčkom će biti upriličeno otvorenje izložbe i okrugli sto "Sedam decenija pruge Brčko-Banovići - historijski, društveni, privredni i razvojni značaj“.

Pokrovitelj manifestacije je Vlada TK koja će za obilježavanje ovog značajnog jubileja izdvojiti 15.000 KM.