Nakon odlaska Komarice
35

Ustoličen novi banjalučki biskup Željko Majić, među gostima Čović, Krišto i Plenković

M. G.
(Foto: FENA)
Na Svetoj misi u katedrali Svetog Bonaventure u Banjoj Luci danas je ustoličen novi biskup banjalučki Željko Majić.

Majić je imenovan nakon penzionisanja Franje Komarice koji je služio 35 godina.

Osim velikog broja vjernika, imenovanju su prisustvovali i premijer Hrvatske Andrej Plenković, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentrne skupštine BiH Dragan Čović, predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto, te potpredsjednik RS-a Davor Pranjić.

Plenković je nakon ustoličenja poručio da mu je zadovoljstvo što je danas u Banjoj Luci, te penzionisanom banjalučkom biskupu Franji Komarici zahvalio na dugoj službi.

"Novom biskupu želim uspjeha, truda i bliskosti sa narodom i vjernicima", rekao je Plenković novinarima.

On je istakao da će Vlada Hrvatske nastaviti da podržava Banjalučku biskupiju i Hrvate u BiH, koja je prijateljska zemlja čijem evropskom putu želi da pomogne.

Plenković je rekao da se Vlada Hrvatske trudi da pomogne i Hrvatima u Banjoj Luci, čemu je veliki doprinos dao i dosadašnji biskup banjalučki. "Nadam se da će i novi biskup učiniti napore da se Hrvati dobro osjećaju i da ostaju ovdje u svojim domovima", naglasio je Plenković.

Čović je čestitao ustoličenje novom biskupu uz poruku da će mu biti vjerni pastiri u njegovoj službi.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković čestitao je novoizabranom biskupu i poručio da se raduje što će u narednom periodu raditi u interesu Banje Luke i njenih građana.

"Naša snaga je u različitosti, a bogatsvo je tolerancija. Banja Luka je uvijek bila grad ljubavi i razumijevanja za svakoga", rekao je Stanivuković.