BiH
0

USTDA donirao 230.850 dolara BH Telecomu

NINA
Agencija za trgovinu i razvoj Sjedinjenih Država (USTDA) danas je dodijelila donaciju državnom telekomunikacijskom operateru BH Telecomu u vrijednosti od 230.850 dolara, koja će biti utrošena za izradbu studije izvodljivosti o razvoju državne bežične visokokvalitetne mreže.

U ime vlade SAD-a ugovor je potpisao Clifford Bond, ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, a u ime BH Telecoma generalni menadžer Hamdo Katica.

Ambasador Bond je kazao kako će ova studija, koju financira USTDA, izraditi planove o razvoju nove bežične tehnologije u našoj zemlji. «Ukoliko bude implementiran ovaj projekat, mreža će osigurati brza i isplativa sredstva za proširivanje telekomunikacija i pristupa Internetu za hiljade domaćinstava i poslovnih jedinica koje trenutno ne posjeduju te usluge.

Pored toga, ovaj projekat će vjerojatno dovesti do implementacije sljedeće generacije komunikacije i pristupa Internetu kao što su videokonferencije, elektronska trgovina i multimedijalne poruke u BiH», rekao je veleposlanik Bond.