{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavnopravna komisija se izjasnila da nije nadležna za Zupca

S
26.8.2014. u 13:01
10
48
Ustavnopravna komisija se izjasnila da nije nadležna za Zupca
10
Ustavnopravna komisija se izjasnila da nije nadležna za Zupca
Goran Zubac (Foto: FENA)
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu zaključila da nije nadležna za pravno tumačenje u vezi sa primjenom više zakonskih normi koje se odnose na eventualne smjene i suspenzije rukovodilaca policijskih tijela BiH.
Članovi Ustavnopravne komisije jednoglasni su u stavu da ovo tijelo nema ingerencije da daje pravna mišljenja o primjeni zakona. Komisija je danas razmatrala zahtjev Nezavisnog odbora za pravno tumačenje u vezi sa primjenom više zakonskih normi koje se odnose na eventualne smjene i suspenzije rukovodilaca policijskih tijela BiH.

"To nije posao Ustavnopravne komisije, to je posao onih koji izvršavaju zakone - sudova i organa uprave", rekao je predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović.

Prema njegovim riječima, ako bi se Ustavnopravna komisija upustila u rasprave i donošenje odluka po zahtjevu iz ovog dopisa, to bi dovelo do potpune konfuzije u podjeli vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, odnosno u funkcionisanju ukupnog pravnog sistema BiH.

Džaferović je ocijenio da je Nezavisni odbor ovo uradio kako bi se oslobodio vlastite odgovornosti i pokušao da je prebaci na druge.

On je upoznao članove Komisije da su u Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon dopisa koji je dobila Ustavnopravna komisija dobili drugi dopis Nezavisnog odbora sa zahtjevom za autentično tumačenje pravne norme.

"Tu je procedura potpuno drugačija. To ide na domove, Vijeću ministara, nadležnoj komisiji za odbranu i bezbjednost", objasnio je Džaferović.

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH dobio je ranije od Tužilaštva BiH zahtjev za suspenziju direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zupca, optuženog za nesavjestan rad u službi tokom februarskih protesta u Sarajevu.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma, koja je danas razmatrala i dopis Centralne izborne komisije (CIK) BiH u vezi sa preporukama Grupe Vijeća Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) za povećanje transparentnosti finansiranja političkih stranaka u BiH, zaključila je da se preporuke GREKO-a moraju ozbiljno shvatiti i da nadležne institucije moraju u zakone moraju ugraditi rješenja koja uvažavaju ove preporuke.

Ustavnopravna komisija utvrdila je da su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vazduhoplovstvu BiH, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: