BiH
0

Ustavni sud RS: Zakon o praznicima ne ugrožava Bošnjake

FENA
Ustavni sud Republike Srpske odbacio je zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi s pitanjem Zakona o praznicima RS-a, saopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.

Vijeće Ustavnog suda RS-a danas je utvrdilo da zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a ne sadrži obrazloženje s naznakom povrede vitalnog nacionalnog interesa.

"Prema ocjeni Vijeća Ustavnog suda RS-a Klub Bošnjaka nije konkretizovao u čemu se sastoji povreda vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u Zakonu o praznicima RS-a, već je uopšteno navedeno da se pokreće pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa u predmetnom Zakonu", ističe se u saopćenju.

Zakon je definirano da su praznici u RS-u: Nova godina 1. i 2. januar, Dan Republike 9. januar, Međunarodni praznik rada 1. i 2. maj, Dan pobjede nad fašizmom 9. maj i Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH 21. novembar. Vjerski praznici u RS-u su pravoslavni i katolički Božić, Kurban i Ramazanski bajram, pravoslavni i katolički Vaskrs/Uskrs, te pravoslavni i katolički Veliki petak.