Reakcije
0

Ustavni sud RS na strani velikosrpske politike

Piše: A. Karadža
Nakon odluke Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a da se Zakonom o lokalnoj samoupravi RS-a, kojim se briše prefiks "bosanski" iz naziva općina Brod i Kostajnica, ne vrijeđa vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda stigle su i prve reakcije bošnjačkih političara iz manjeg entiteta.

Kako je za Sarajevo-x.com rekao Adil Osmanović, potpredsjednik Republike Srpske, ovom odlukom Ustavni sud RS-a se stavio na stranu velikosrpske politike.

"Ja sam već nekoliko puta govorio da se Ustavni sud ovog entiteta nalazi pod snažnim političkim utjecajem, prije svega SNSD-a i Milorada Dodika. Oni na takav način, bez ikakvih bojazni rješavaju pitanja poput ovoga", rekao nam je Osmanović.

On smatra da Ustavni sud RS-a jednostavno nema snage da se odupre snažnom utjecaju politike na njegov rad, o čemu najbolje svjedoči ponovni reizbor sudije Mirka Zovke, čime je prekršena procedura o načinu izbora predsjednika Suda i napravljena nagodba kojom će on dalje štiti političke interese vladajuće partije.

Edin Ramić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, rekao je za naš portal da se ništa drugo nije mogli ni očekivati od suda čiji Poslanik o radu nije prilagođen Ustavu RS-a.

On kaže da je upravo iz tog razloga nekoliko odluka koje su išle u korist bošnjačkog naroda propalo.

"Naš naredni korak će biti podnošenje zahtjeva o ustavnosti poslovnika Ustavnog Suda RS-a Ustavnom sudu BiH", kazao nam je Ramić.

Komentarišući izjavu Igora Radojičića koju je dao agenciji FENA da nije moguće pokrenuti apelaciju pred Ustavnim sudom BiH oko Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS-a, Ramić je rekao da se političari iz RS-a često ponašaju kao sudije, ali se na kraju ispostavi da nisu dobri poznavaoci prava.