Kršenje zakona
168

Ustavni sud RS-a u klin, Cvijanović u ploču: Rezolucija o NATO-u je obavezujuća za sve

Piše: Ervin Mušinović
Foto: M. D./Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
Činjenica o tome da bosanskohercegovački funkcioneri iz RS-a ne poštuju odluke državnih pravosudnih institucija poznata je ne samo domaćoj već i svjetskoj javnosti. Predsjednica RS-a Željka Cvijanović, koja se kune u entitetske institucije, samo nekoliko mjeseci nakon preuzimanja funkcije počela je otvoreno ignorisati i stavove Ustavnog suda RS-a.

Cvijanović je u intervjuu za Srnu komentarisala NATO integracije Bosne i Hercegovine s posebnim osvrtom na rezoluciju Narodne skupštine RS-a kojom je bosanskohercegovački entitet proglasio vojnu neutralnost.

"Narodna skupština RS-a, kao najpozvanija da donosi takve akte, donijela je akt koji obavezuje sve nas, ne samo na nivou RS-a, već i predstavnike RS-a koji funkcionišu na nivou Sarajeva, odnosno institucija BiH. Svi smo dužni da se toga pridržavamo", rekla je Cvijanović.

Ona je otišla i korak dalje u tvrdnjama kako svi politički subjekti, bili oni dio vlasti ili opozicije, treba da se ponašaju u skladu s neustavnom rezolucijom kojom je entitet RS preuzeo na sebe nadležnosti iz oblasti vođenja vanjske politike i Zakona o odbrani BiH.

"Kako se bude ponašala Srbija i mi ćemo se ponašati na taj način i jednostavno tražimo da taj stav bude poštovan", rekla je Cvijanović iz čega se može zaključiti kako nova predsjednica RS-a očekuje i od političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata u RS-u da se zalažu za vojnu neutralnost Bosne i Hercegovine.

Poručila je i kako je "rezolucija o vojnoj neutralnosti odluka ovog vremena", zatim da je "ona relevantna i obavezujuća" te da vjeruje kako se može "braniti taj stav".

Saopćenje za javnost Ustavnog suda RS-a
Saopćenje za javnost Ustavnog suda RS-a

Ovakav stav Cvijanović u direktnoj je suprotnosti s ranije iznesenim stavom Ustavnog suda Republike Srpske koji je početkom decembra 2017. godine raspravljao o Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske koju je Narodna skupština Republike Srpske donijela na sjednici održanoj 18. oktobra 2017. godine.

Naime, Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a podnio je Ustavnom sudu RS-a zahtjev za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u vezi s usvojenom rezolucijom. Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS-a odbilo je ovaj zahtjev uz obrazloženje kako je riječ o zahtjevu koji nije prihvatljiv.

"Ovakvu odluku vijeće je donijelo jer je ocijenjeno da osporena Rezolucija Narodne Skupštine Republike Srpske ne sadrži opće pravne norme i da, shodno tome, nema obavezujući karakter, tako da po svojoj pravnoj prirodi ne predstavlja pravni, već politički akt kojim se izražavaju politički stavovi Narodne skupštine Republike Srpske. Zbog toga je vijeće utvrdilo da nije u njegovoj nadležnosti da ocjenjuje saglasnost osporene rezolucije s odredbama Ustava kojima se štite vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda u Republici Srpskoj", pisalo je u saopćenju za javnost Ustavnog suda RS-a, a koje je dostavljeno medijima 4. decembra 2017. godine.

Kako smo ranije pisali, politički predstavnici iz bosanskohercegovačkog entiteta RS na sve načine pokušavaju usporiti NATO put BiH pri tome podilazeći stavovima Rusije i susjedne Srbije.

Zakon o odbrani BiH
Zakon o odbrani BiH

Čelnici vladajućeg SNSD-a od entitetskih funkcionera traže da se pridržavaju političke rezolucije iako to predstavlja direktno kršenje državnih zakona poput Zakona o odbrani BiH, a koji u članu 84. jasno kaže: "Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a".

Još uvijek nije poznato da li Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje je ranije utvrdilo da ne postoji ni minimum odgovornosti Milorada Dodika i Željke Cvijanović za raspisivanje neustavnog referenduma u RS-u, ima namjeru baviti se direktnim kršenjem državnog zakona.