BiH
8

Ustavni sud RS-a sutra odlučuje da li je Dodik u sukobu interesa

FENA
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Klix.ba)
Ustavni sud Republike Srpske (RS) sutra će, nakon 16 mjeseci od podnošenja inicijative, donijeti odluku da li je Milorad Dodik u sukobu interesa obavljajući istovremeno funkciju predsjednika RS-a i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Predsjednik Ustavnog suda Džerard Selman potvrdio je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci da će taj sud sutra odlučivati o toj inicijativi.

Ova inicijativu podnesena je u septembru 2012. godine, a Selman napominje da se radi o inicijativi za ocjenu ustavnosti Statuta SNSD-a, a ne o sukobu interesa, jer to nije u nadležnosti Ustavnog suda.

Tu inicijativu podnio je 11. septembra 2012. godine doktor Dragan Jović, diplomirani ekonomista iz Banje Luke, uz obrazloženje da "nije u skladu sa Ustavom da predsjednik RS, koji je Ustavom obavezan da predstavlja Republiku Srpsku, u isto vrijeme zastupa stranku“.

Naime, prema Statutu, predsjednik SNSD-a predstavlja, zastupa i provodi politiku SNSD-a.

"Ako je predsjednik Republike istovremeno predsjednik političke stranke on ne može izražavati političko jedinstvo Republike, čime krši Amandman 33 na Ustav RS", navodi se u obrazloženju ove inicijative.

"Očekujem da sudije Ustavnog suda RS prilikom donošenja odluke zanemare činjenicu da je većinu njih za sudije predložio upravo predsjednik RS. Očekujem da donesu pravnu, a ne političku odluku", izjavio je ranije Dragan Jović.

Jović se nada da će sudije imati snage da donosu odluku, a ne da će se "sakriti" iza navodnih "neispunjenosti procesnih pretpostavki za vođenje postupka“, ili nekog drugog neosnovanog opravdanja.

"Pozivam predsjednika RS da podnese ostavku na mjesto predsjednika SNSD. Licemjerno je proslavljati Dan Republike Srpske, a istovremeno nepoštovati njen najviši pravni akt, Ustav Republike Srpske", ocijenio je Jović.

Od podnošenja inicijative u septembru 2012. godine, podnosilac je samo jednom kontaktiran iz Ustavnog suda RS. Nakon osam mjeseci od podnošenja, 15. maja 2013. godine od podnosioca inicijative Ustavni sud je tražio da "precizira koje odredbe Statuta SNSD-a nisu u skladu sa Ustavom RS“.