Banja Luka
0

Ustavni sud RS-a osporio Zakon o preuzimanju akcionarskih društava

FENA
Ustavni sud Republike Srpske (RS) utvrdio je danas da je neustavna odredba člana Zakona o preuzimanju akcionarskih društava.

Tom odredbom je propisano da članovi i radnici Komisije za hartije od vrijednosti RS-a ne odgovaraju za štetu koja nastane prilikom obavljanja dužnosti u okviru ovog zakona, osim ako se dokaže da su određenu radnju koja je prouzrokovala štetu učinili ili propustili učiniti namjerno.

Ocijenjeno je da je ovakvim propisivanjem zakonodavac znatno ograničio, odnosno umanjio građansku odgovornost navedenih subjekata, čime se ove osobe stavljaju u privilegovani položaj u odnosu na ostale građane, što predstavlja povredu ustavnih odredaba kojima se garantuje ravopravnost svih građana i načelo vladavine prava.

Entitetski Ustavni sud je na sjednici u Banjoj Luci također donio i odluku kojom je, između ostalog, utvrđeno da član Pravilnika o minimalnim uslovima koje moraju da ispunjavaju izvođači radova u šumarstvu nije u saglasnosti s Ustavom RS i Zakonom o šumama.

Po ocjeni Ustavnog suda, ministar je, propisujući da se ovaj pravilnik neće primjenjivati u hitnim postupcima, izašao iz okvira ovlašćenja propisanih relevantnom odredbom Zakona o šumama s obzirom na to da zakonodavac nije ostavio mogućnost da se podzakonskim aktom propišu situacije u kojima se odredbe ovog pravilnika neće primjenjivati.