BiH
0

Ustavni sud RS-a odlučuje da li Radojičić može obavljati dužnost predsjednika RS-a

FENA
Ustavni sud Republike Srpske odlučit će da li predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić može privremeno obavljati neodložne poslove iz nadležnosti predsjednika RS-a, protiv čega su delegati Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda.

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci nije postignuta saglasnost o ovom pitanju te stoga konačan stav očekuje se da donese Ustavni sud RS-a.

Bošnjački delegati Vijeća naroda RS-a ostali su kod ranijih stavova da Radojičić ne može obavljati predsjedničku funkciju do prijevremenih izbora, ističući da je nakon iznenadne smrti predsjednika RS-a Milana Jelića, ovlasti predsjednika trebalo prenijeti na jednog od dvojice potpredsjednika RS-a.

Na sjednici Zajedničke komisije nije postignuta saglasnost ni o primjeni Zakona o lokalnoj samoupravi u RS-u, u dijelu koji se odnosi na zapošljavanje nesrpskih predstavnika u lokalnim organima.

Bošnjački i hrvatski klub delegata su nezadovoljni Vladinom informacijom o primjeni ovog zakona i pokrenuli su pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Istakli su da se ovaj zakon ne primjenjuje u RS-u, te da ni približno nema upošljavanja Bošnjaka i Hrvata u skladu s popisom stanovništva iz 1991. godine.

Predsjednik Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević potvrdio je da će i o ovom pitanju konačnu riječ dati Ustavni sud RS-a.