{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud RS-a o prefiksu "bosanski"

F
26.5.2009. u 15:27
0
14
Ustavni sud RS-a o prefiksu "bosanski"
0
Ustavni sud RS-a o prefiksu "bosanski"
Zajednička komisija Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda RS-a nije danas postigla saglasnost o Zakonu o teritorijalnoj organizaciji RS-a, kojim je predviđeno brisanje prefiksa "bosanski“ iz naziva dviju općina u RS-u, čemu se protive bošnjački delegati.
Sporni zakon parlament RS-a usvojio je u aprilu, nakon čega je Klub delegata bošnjačkog naroda stavio veto i pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Predsjedavajući Zajedničke komisije Igor Radojičić kazao je danas novinarima nakon održane sjednice da će o ovom pitanju konačnu odluku dati Ustavni sud RS-a.

Zakon o teritorijalnoj organizaciji RS-a predviđa promjenu imena općina Bosanska Kostajnica u Kostajnica i Bosanski Brod u Brod.

Za šefa bošnjačkog kluba Edina Ramića promjena sadašnjih naziva Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica, u samo Brod i Kostajnica, predstavlja rezultat želje samo jednog naroda u RS-u, srpskog.

On je podsjetio na popis stanovništva u Bosanskom Brodu i Bosanskoj Kostajnici te na zadnje javne rasprave o nazivu tih općina, ocijenivši da one ne ukazuju na ustavne odredbe RS-a po kojoj je ona entitet u kojem su konstitutivni narodi i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, te da se oni trebaju konsultirati i zajednički odlučivati kada je riječ o identitetu i drugim pitanjima koja se podvode pod zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Ramić je kazao da je neprihvatljivo da u RS-u, koja u svom nazivu ima prefiks „srpski“, bude neprihvatljiv naziv „bosanski“ za neke gradove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: