|

Ustavni sud: Rotacija Danijele Kristić i Elmedina Konakovića u Skupštini KS bila je neustavna

Ustavni sud: Rotacija Danijele Kristić i Elmedina Konakovića u Skupštini KS bila je neustavna
197
A. D.
21.2.2020. u 15:03
134
komentara
197

dijeljenja
Ustavni sud: Rotacija Danijele Kristić i Elmedina Konakovića u Skupštini KS bila je neustavna Danijela Kristić i Elmedin Konaković (Foto: H. M./Klix.ba)
Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je neustavnim čin rotacije na funkciji predsjedavajućeg Kantona Sarajevo, kojeg su 27. decembra 2019. izvršili članovi Naroda i pravde Danijela Krisić i Elmedin Konaković, saznaje Klix.ba.
Naime, odlučujući po zahtjevu dopremijera FBiH Veska Drljače (SBB), Ustavni sud FBiH donio je mišljenje u kojem je ustanovio da ne postoji ustavna mogućnost rotiranja sa pozicije predsjedavajućeg na poziciju zamjenika predsjedavajućeg što su u konkretnom slučaju učinili Danijela Kristić i Elmedin Konaković (NiP) u odluci o izboru nove predsjedavajuće.Ustavni sud smatra da je ovakva odluka donesena suprotno odredbama Poslovnika, a time i Ustava FBiH.

U dokumentu koji je u posjedu portala Klix.ba, ističe se da je u izboru učestvovala osoba koja je de facto, a po stavu Suda i de jure podnijela ostavku na poziciju predsjedavajućeg, a to je Konaković, te nije mogla dalje učestvovati u svom izboru kao član rukovodstva Skupštine KS.Podsjetimo, tog dana Konaković je na konferenciji za novinare obznanio da više nije predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

"Ja nisam više predsjedavajući Skupštine KS. Od prije pola sata je tu funkciju preuzela Danijela Kristić", kazao je Konaković, napominjući da predsjedavajući i dopredsjedavajući mogu između sebe o tome odlučivati.Za novog predsjedavajućeg 5. februara je u međuvremenu izabran Mirza Čelik (SDA) kojeg podržava nova većina u Skupštini KS koju osim SDA čine i SBB i DF.
Prijavi grešku


Komentari (134)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...