BiH
0

Ustavni sud: Parlamenti nisu izvršili sudsku odluku o neustavnosti entitetskih obilježja

FENA
Ustavni sud Bosne i Hercegovine tokom drugog dana plenarne sjednice u Sarajevu donio je odluku o neustavnosti entitetskih obilježja.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine tokom drugog dana plenarne sjednice u Sarajevu donio je odluku kojom se utvrđuje da Parlament Federacije Bosne i Hercegovine i Narodna skupština Republike Srpske nisu izvršili Djelimičnu Odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 31. marta 2006. godine, a kojom su proglašeni neustavnim čl. 1. i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije Bosne i Hercegovine i čl. 2. i 3. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni Republike Srpske.

"S obzirom da u ostavljenom roku od šest mjeseci od dana objave navedene odluke u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine nije otklonjena utvrđena nesaglasnost, Ustavni sud je utvrdio da čl. 1. i 2. Zakona o grbu i zastavi Federacije Bosne i Hercegovine i čl. 2. i 3. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni Republike Srpske prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

Konačni tekst odluke će se verifikovati na jednoj od narednih sjednica Ustavnog suda", stoji u saopćenju za javnost koje je Ustavni sud uputio nakon završetka dvodnevne plenarne sjednice.

Na ovoj sjenici danas je razmatrano više zahtjeva o ocjeni ustavnosti te apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sud je odbio kao neosnovanu apelaciju Stranke za Bosnu i Hercegovinu i Ilijaza Pilava Ustavni sud koju su navedeni apelanti podnjeli protiv Rješenja Suda Bosne i Hercegovine od 10. augusta 2006. godine i odluka Centralne izborne komisije od 1. augusta i 24. jula 2006. godine.

Apelanti su osporavali navedene odluke tvrdeći da je povrijeđeno njihovo pravo na nediskriminaciju iz člana 1. Protokola broj 12 Evropske konvencije - pravo da se bira i bude biran iz člana 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i pravo na jednakost prema zakonu koje se pripadnicima manjina garantira članom 4. Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.

"Ustavni sud je utvrdio da nema povrede prava apelanata zagarantovanih Evropskom konvencijom, njenim protokolima i dodatnim sporazumima o ljudskim pravima koji se, prema članu II/2. i Aneksu I Ustava Bosne i Hercegovine primjenjuju u Bosni i Hercegovini ukoliko su osporene odluke donesene na osnovu zakona kojim su propisana određena ograničenja u pogledu ostvarivanja pojedinih prava, budući da za različito postupanje postoji objektivno i razumno opravdanje", saopćeno je.

Nesporno je da odredba člana V Ustava Bosne i Hercegovine, kao i odredba člana 8. Izbornog zakona imaju restriktivan karakter u smislu da ograničavaju prava građana u pogledu kandidature Bošnjaka i Hrvata iz Republike Srpske odnosno Srba iz Federacije Bosne i Hercegovine da se kandiduju za izbor za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Međutim, svrha tih odredbi je jačanje pozicija konstitutivnih naroda na način da se na nivou države kao cjeline osigura da se Predsjedništvo sastoji od predstavnika sva tri konstitutivna naroda.

S obzirom na aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ograničenje nametnuto Ustavom i Izbornim zakonom koje postoji u pogledu prava apelanata ima razumno opravdanje, saopćio je Ustavni sud BiH.