RS
0

Ustavni sud odlučuje o komisiji za nadzor zaštite ljudskih prava

FENA
Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a nije danas postigla saglasnost o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s izborom članova nezavisne komisije za nadzor nad zaštitom i stanjem ljudskih prava i uslovima u kojima se izvršavaju akcije iz krivičnog postupka.

Konačnu riječ o ovome pitanju dat će Ustavni sud RS-a.

Radi podsjećanja, izbor članova te komisije je u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a osporen zbog nacionalnog sastava jer je u proceduri konkursa bio jedan kandidat koji se izjašnjavao kao Bošnjak, a nije prošao u uži izbor.

Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić rekao je novinarima nakon sjednice zajedničke komisije da je to prvi put da je razmatrana pojedinačna odluka, te da su se do sada pred ovom komisijom nalazili određeni zakoni, pojedine rezolucije ili deklaracije, dodajući da će se i pred Ustavnim sudom RS-a prvi put naći ovakav predmet.

„U proceduri konkursa nije bilježena nacionalna pripadnost kandidata, pa je od njih 15-ak, koliko ih je bilo prijavljeno, jedan kandidat, Edina Heldić, bila pripadnik bošnjačkog naroda. Ona nije predložena u konačan izbor i Skupština RS-a je izabrala te koje je izabrala, među kojima nije ovaj kandidat“, dodao je Radojičić.

„Argumentacija za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa proizlazi iz činjenice da se radi o jednoj izuzetno značajnoj komisiji koja treba da prati značajnu problematiku, a koja ima značaja za sve konstitutivne narode i građane RS-a“ rekao je i predsjednik Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a ukazao je, dodao je on, da su u posljednje vrijeme primjetne aktivnosti koje nisu u skladu s ustavnim amandmanima RS-a te da jedan broj institucija prilikom izbora određenih predstavnika konstitutivnih naroda ne uvažava, u dovoljnoj mjeri, kako Ustav RS-a tako i Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi RS-a.