Apelacija Krišto
18

Ustavni sud odgodio odlučivanje u vezi s izborom delegata u Domu naroda FBiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je obavio preliminarnu raspravu o apelaciji predsjedavajuće Predstavničkog dom Parlamentarne skupštine BiH Borjane Krišto (HDZ) na ocjenu ustavnosti odredbe člana Ustava FBiH koji se tiče izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta. Odluka o ovom predmetu bit će donesena na jednoj od narednih sjednica.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na 109. plenarnoj sjednici obavio preliminarnu raspravu o jednom zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona, razmatrao izvršenje nekoliko svojih odluka, odlučivao o jednom broju apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda, te razmatrao Izvještaj o radu i Izvještaj o izvršenju budžeta Ustavnog suda BiH za 2017. godinu.

"U predmetu broj U 4/18 Ustavni sud je obavio preliminarnu raspravu o zahtjevu Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti odredbe člana IV.A.2.8. stav 3. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine. Podnositeljica zahtjeva smatra da osporena odredba nije u skladu sa članom I/2. Ustava BiH, članom 3. Protokola broj 1 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i članom II/4. Ustava BiH u vezi sa članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (1966) i opcionim protokolima (1966. i 1989). Odluku u ovom predmetu Ustavni sud će donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica. Ustavni sud će i od Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu zatražiti da u svojstvu amicus curiae (prijatelja suda) pоnudi svoje mišljenje o ovom pitanju", stoji u saopćenju.

Ustavni sud je odgodio odlučivanje o predmetima izvršenja svojih odluka br. U 5/16, U 6/16, U 20/16, U 21/16 i U 2/17. Među predmetima o kojima će Ustavni sud naknadno odlučiti nalazi se i Zakon o krivičnom postupku. Ukoliko najviši sudski organ BiH stavi van snage sporne odredbe, državno pravosuđe bukvalno će biti onemogućeno da sprovodi daljnje istrage.

Naime, Ustavni sud BiH utvrdio je 1. juna 2017. godine da su pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku BiH neustavne te da ih je potrebno uskladiti s Ustavom BiH. Međutim, državni organi vlasti nisu bili naročito ažurni s obzirom na to da do danas nisu usvojene izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH.

U Parlamentarnoj skupštini BiH trenutno se nalaze dva prijedloga izmjena spornog zakona i to prijedlozi Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, odnosno prijedlog HDZ-a BiH.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na Internet-stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ove institucije.