BiH
0

Ustavni sud odbacio apelaciju VF komerca

FENA
Ustavni sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je odbacio apelaciju VF komerca d.o.o. podnesenu protiv presuda Kantonalnog suda u Zenici kojima su odbijene apelantove tužbe protiv rješenja organa uprave. Tim rješenjima organa uprave odbijen je apelantov zahtjev za povrat posebne pristojbe, saopćeno je iz ove pravosudne institucije.

Ustavni sud je zaključio da Kantonalni sud u Zenici nije proizvoljno primijenio materijalno pravo na način koji bi kršio apelantova ustavna prava.

U drugom predmetu, Ustavni sud je također odbacio kao neosnovanu apelaciju Mesuda Mustedanagića, podnesenu protiv presude Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine kojom je apelant oglašen krivim za zloupotrebu položaja ili ovlasti i osuđen na dvije godine zatvora.

Ustavni sud je zaključio da nema povrede prava na pravično suđenje u ovom slučaju jer osporene presude redovnih sudova u obrazloženjima sadrže precizne razloge na osnovu kojih su primijenjeni zakonski propisi.

Ustavni sud je također zaključio da nema elemenata koji bi ukazivali da je u bilo kojoj fazi postupka apelant tretiran na način koji bi vodio kršenju principa «jednakosti oružja».

Naredna sjednica Vijeća od pet sudija u Ustavnom sudu BiH bit će održana 6. marta, a plenarna sjednica (devet sudija) 30. i 31. marta.

U međuvremenu, Ustavni sud 27. februara održat će sjednicu Malog vijeća Privremenog odjeljenja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za rješavanje preostalih predmeta bivšeg Doma za ljudska prava za BiH.

Sve odluke usvojene na ovim sjednicama bit će objavljene na web stranici Ustavnog suda BiH, saopćeno je.