BiH
0

Ustavni sud Federacije: Posebni porez OV Ljubuški je neustavan

FENA
Ustavni sud Federacije BiH utvrdio je kako Odluka o posebnom porezu za finansiranje komunalne infrastrukture od 29. novembra 2002. godine, koju je donijelo Općinsko vijeće (OV) Ljubuški, u vrijeme važenja nije bila u skladu s Ustavom FBiH.

Kako je danas saopćio predsjednik Ustavnog suda FBiH mr. Mirko Bošković, Odluka o ustavnosti spomenutog akta, donesena nakon provedene javne rasprave održane 10. jula, bit će objavljena u Službenim novinama FBiH i Službenom glasniku Općine Ljubuški.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je Kantonalni sud Široki Brijeg 16. marta, a u postupku rješavanja upravnog spora koji se vodio po tužbi "AT Kerametal" iz Ljubuškog protiv rješenja Federalnog ministarstva finansija od 3. oktobra 2006.

Ustavni sud FBiH podsjeća kako je Amandmanom VIII d) na Ustav FBiH propisano da je donošenje propisa o finansijama i finansijskim institucijama Federacije i fiskalna politika u isključivoj ovlasti FBiH.

Polazeći od spomenute ustavne i odredbi Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, Sud je utvrdio da OV Ljubuški nije mogao propisati plaćanje posebnih poreza za finansiranje komunalne infrastrukture na području te općine.

U obrazloženju presude (Odluke) navodi se kako je članom VI 4. c) Ustava FBiH propisano da OV odobrava budžet i donosi propise o ubiranju poreza, te uopće osigurava potrebna finansijska sredstva koja ne pribavlja kanton ili federalna vlast.

Međutim, u konkretnom slučaju osporenom odlukom OV Ljubuški određeno je da pravne i fizičke osobe - porezni obveznici, plaćaju poseban porez u visini od 0,2 posto od ukupnog prihoda, odnosno prihoda ostvarenog poslovnom aktivnosti, a što nije u skladu s članom VII 4. c) federalnog ustava.