Odulka će biti naknadno donesena
0

Ustavni sud FBIH razmatrao Budimirov zahtjev za ocjenu ustavnosti

FENA
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ustavni sud Federacije BiH danas je na javnoj raspravi u Sarajevu razmatrao zahtjev predsjednika FBiH Živka Budimira za utvrđivanje ustavnosti člana 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica.

Naime, podnositelj zahtjeva smatra da uvođenje prihodovnog cenzusa/praga, kao uvjeta za ostvarivanje novčanih primanja za dobitnike ratnih priznanja, nije u skladu s Ustavom FBiH, te da se time krši načelo jednakosti građana pred zakonom.

S obzirom na to da se suprotna strana u ovom ustavnosudskom postupku - predstavnici dvaju domova Parlamenta FBiH, kao donositelja osporenog zakona, nisu odazvali javnoj raspravi, stanovište u vezi sa spomenutim zahtjevom obrazložili su podnositelj zahtjeva Budimir i njegov punomoćnik i pomoćnik federalnog ministra za pitanja branitelja Martin Frančešević, navodeći da se različitim tretmanom nositelja ratnih priznanja negira pravo na jednakost, zajamčeno Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Mišljenja su da uvjetovanje novčanih primanja nositelja ratnih priznanja ostalim ostvarenim primanjima dovodi do njihove diskriminacije, odnosno različitog tretmana u odnosu na sve druge braniteljske kategorije.

Kako je rečeno, prihodovni cenzus iznosi dvije i po prosječne mjesečne plaće ostvarene u FBiH u prethodnoj godini, što znači da oni koji ostvaruju druga primanja u iznosu višem od tog prihodovnog praga gube pravo na novčanu naknadu po osnovu ratnog priznanja.

Istovremeno, visina novčanih primanja dobitnika ratnih priznanja je svrstana u tri kategorije i to na one koji mjesečno primaju 50 posto od prosječne plaće u FBiH, odnosno 25 ili 10 posto u odnosu na istu osnovicu (prosječna plaća u FBiH).

U FBiH je ukupno 5.390 osoba sa statusom nositelja ratnog priznanja, a kako je u javnoj raspravi navedeno, osporenom zakonskom odredbom pogođeno je oko 190 osoba kojima je priznat taj status.

Tokom rasprave otvorena su i brojna druga pitanja, uključujući socijalne aspekte, finansijske i druge limite, uključujući i ograničenja MMF-a u pogledu socijalnih davanja, te dovedena u pitanje pravičnost modela koji je na snazi u pogledu mjerila koja uzima u obzir, a bilo je riječi i o tome da pojedini kantoni propisuju i dodatna prava za braniteljske kategorije.

Odluka u vezi s razmatranim zahtjevom bit će donesena naknadno, a nakon sjednice vijećanja i glasanja Ustavnog suda FBiH.