BiH
0

Ustavni sud FBIH odbacio zahtjev o ocjeni ustavnosti izbora rukovodstva Skupštine u Goražde

Piše: E. A.
Ustavni sud FBiH odbacio je apelaciju kojom se osporavao izbor predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Edite Velić (DF) iz reda bošnjačkog naroda i njenog zamjenika Edima Fejzića (Goraždanska priča) iz reda hrvatskog naroda, a koju je podnio bivši kantonalni premijer Emir Oković.

Oković je zahtjev Ustavnom sudu proslijedio 4. marta, nakon nastavka konstituirajuće sjednice Skupštine BPK na kojoj su za predsjedavajuću Skupštine i zamjenika izabrani Velić i Fejzić.

"Taj zahtjev je upućen od strane dijela poslanika SDA, poslanika Liberalne stranke, SBiH i dva samostalna poslanika. Odgovor je stigao i ovo pitanje se više ne može problematizirati", izjavila je i Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

Ona dodaje da se oglasilo i Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda kojem je 6. maja dostavljena nova odluka o mehanizmu zaštite vitalnog nacionalnog interesa, kojeg su pokrenuli poslanici iz reda srpskog naroda na odluku o potvrđivanju nove kantonalne vlade pokušavajući je osporiti na ovaj način.

Međutim u dopisu proslijeđenom predsjedavajućoj Skupštine BPK Goražde i predsjedniku Kluba srpskog naroda u ovom zakonodavnom tijelu između ostalog stoji da je o prihvatljivosti zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa nužan minimalni kvorum od pet sudija članova vijeća, odnosno za odlučivanje o prihvatljivosti zahtjeva je nužan konsenzus u odlučivanju od pet glasova sudija članova Vijeća jer se u toj fazi odlučuje dvotrećinskom većinom, te da primljeni zahtjev ne može biti rješavan dok se ne steknu uslovi za zasjedanje vijeća u minimalnom sastavu od pet članova. Kako je obrazloženo jedan od sudija je već duže vrijeme na bolovanju te će zahtjev biti uvršten u dnevni red po sticanju ustavom propisanih uslova za odlučivanje.