BiH
0

Ustavni sud FBiH nije "odbio zahtjev za hrvatskim kanalom"

FENA
Ustavni sud Federacije BiH, odnosno Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH nije "odbilo zahtjev za uvođenje kanala na hrvatskom jeziku", kako su mnogi mediji interpretirali jučerašnju odluku ovog suda, prema kojoj se Prijedlogom zakona o javnom servisu RTVFBiH ne povređuje vitalni nacionalni interes konstitutivnog hrvatskog naroda, rečeno je danas Feni iz Ustavnog suda FBiH.

Fenin izvor naglašava da predmet razmatranja nije uopće bilo uvođenje nekog novog kanala, nego izmjene zakona o RTV servisu FBiH, koji je i ranije bio predmet rasprave.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, odredbe prijedloga zakona koje reguliraju programska načela i njihovo ostvarenje ne daju bilo kakvog osnova iz čega bi se moglo zaključiti da će Hrvati biti diskrimirani u odnosu na druga dva konstitutivna naroda i da se jedan narod favorizira u odnosu na druga dva konstitutivna naroda i ostale imajući u vidu odredbe članova 39. i 40. prijedloga zakona.

Istim odredbama je regulirano da će program RTVFBiH uvažavati nacionalne, regionalne, tradicijske, vjerske, kulturne, jezičke i druge karakteristike sva tri konstitutivna naroda i ostalih u BiH uz ravnopravnu zastupljenost tri službena jezika i dva pisma, te njihovu kulturu i tradicijsku baštinu.