BiH
0

Ustavni sud FBiH: Nepoštivanje ustavnih odredaba o distribuciji ključnih funkcija u strukturi federalne vlasti

FENA
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine ukazao je danas, saopćenjem za javnost, na nepoštivanje ustavnih odredaba o distribuciji ključnih funkcija u strukturi federalne vlasti.

S tim u vezi je podsjetio na dopis koji je uputio Domu naroda i Zastupničkom domu Parlamenta FBiH te predsjednici i premijeru FBiH gdje je naglasio da je u februaru 2005. relevantnim institucijama i široj javnosti uputio izvješće o nekim pitanjima ostvarivanja ustavnosti u FBiH te da je konstatirano da je stanje ustavnosti daleko od zadovoljavajućeg.

Ukazujući na različite nedostatke i propuste, Sud je, među ostalim, konstatirao da "sadašnji nacionalni raspored nositelja šest u Ustavu izričito navedenih funkcija zakonodavne, izvršne i sudske vlasti na razini FBiH ne odgovara ustavnoj odredbi iz Amandmana XLIX". Naglašeno je da "ovdje nije u pitanju samo odstupanje od izričitog ustavnog zahtjeva nego i davanje lošeg primjera koji ima širi negativan utjecaj".

U ovom i u brojnim drugim slučajevima neustavna praksa se nažalost produžava, navedeno je, uz napomenu da Ustavni sud FBiH stoga, prilikom izbora svog predsjednika, ostaje prikraćen u pogledu osiguranja ravnopravne zastupljenosti pripadnika konstitutivnih naroda i odgovarajuće zastupljenosti pripadnika ostalih naroda.

Ustavni sud FBiH podsjeća da se predsjednik Suda bira na mandat od jedne godine, uz mogućnost ponovnog izbora na samo još jedan mandat.

Tako se događa da zbog nepoštovanja spomenute ustavne odredbe, kao i zbog neujednačenog trajanja mandata funkcija koje se balansiraju Sud od 2002. godine nije u prilici da za predsjednika može birati suca iz bošnjačkog naroda ili je primoran da produbljuje debalans bilo na štetu hrvatskog bilo srpskog naroda - upozoreno je iz Ustavnog suda FBiH, koji naglašava da obraćanjem na ovaj način nadležnim institucijama želi inicirati aktivnosti da bi se, barem u ovom segmentu, otklonila neustavna praksa.