Uskoro objava
11

Ustavni sud FBiH donio mišljenje o autentičnom tumačenju Zakona o visokom obrazovanju KS

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ustavni sud FBiH donio je mišljenje o autentičnom tumačenju Zakona o visokom obrazovanju koje je usvojila Skupština Kantona Sarajevo. Riječ je o mišljenju koje je žestoko kritikovala ministrica za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineta Bogunić navodeći da se o tom pitanju nije slagala s Elmedinom Konakovićem.
U utorak, 24. septembra 2019. godine, održana je sjednica Ustavnog suda FBiH na kojoj su donesene izreke odluka u predmetima U-53/17, U-14/18, U-21/18 i U-30/19. Ova informacija navedena je na zvaničnoj web stranici Ustavnog suda Federacije BiH.

Tragom informacija da je na ovoj sjednici doneseno i mišljenje o autentičnom tumačenju Zakona o visokom obrazovanju, koje je usvojila Skupština Kantona Sarajevo, kontaktirali smo Ustavni sud FBiH tražeći detaljnije informacije.

Iz Ustavnog suda FBiH kazali su nam da je 12. jula 2019. godine zamjenik predsjednika Vlade Federacije BiH Vesko Drljača (SBB) dostavio Ustavnom sudu FBiH zahtjev za davanje mišljenja na autentično tumačenje člana 138. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju KS.

"Predmet je zaveden pod brojem U-30/19, i u radu je, te će u skladu s aktima Ustavnog suda FBiH po okončanju, odluka u ovom predmetu biti dostavljena strankama u postupku i dostupna javnosti objavljivanjem u službenim novinama", piše u odgovoru koji nam je dostavila predsjednica Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović.

To znači da je Ustavni sud FBiH u utorak donio mišljenje o autentičnom tumačenju člana 138. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju KS. Inače, mišljenje je zatražio rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj kako bi spriječio ponovni izbor Semre Čavaljuge za dekanesu na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Kantonalni zakonodavci, odnosno vladajuća Šestorka, su usvajanjem autentičnog mišljenja omogućili Škrijelju da ne potpiše imenovanje Čavaljuge za dekanesu. Kontroverze vezane za donošenje autentičnog mišljenja ponovo su isplivale na površinu nakon obraćanja ministrice za obrazovanje, nauku i mlade KS Zinete Bogunić zastupnicima u Skupštini KS.

"Autentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju koje je razmatrano na sjednici Skupštine KS održanoj 19. juna 2019. godine neuobičajeno je izazvalo posebnu nervozu predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića. Naime, autentično tumačenje zatražio je rektor UNSA Rifat Škrijelj tražeći način da razriješi situaciju izbora dekana Medicinskog fakulteta. Autentično tumačenje je dala Zakonodavno-pravna komisija Skupštine KS, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je svoje mišljenje potkrijepilo brojnim inspekcijskim nalazima, što je u konačnici rezultiralo sa dva potpuno različita stava", kazala je Bogunić.

Ona je istakla da je za Konakovića autentično tumačenje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS bilo neprihvatljivo i da će konačnu riječ o tome reći Ustavni sud Federacije BiH.