Pitanje državne imovine
37

Ustavni sud dostavlja Tužilaštvu BiH rješenje jer Komisija za koncesije nije izvršila njegovu odluku

S. Š. U.
Foto: Ustavni sud BiH
Foto: Ustavni sud BiH
Ustavni sud BiH je na 132. plenarnoj sjednici donio i rješenje o (ne) sprovedbi njegove odluke iz 2021. godine, a koja se tiče Komisije za koncesije BiH.
Sud je donio rješenje kojim je utvrdiio da Komisija za za koncesije Bosne i Hercegovine u svojstvu Zajedničke komisije za koncesije, a na temelju državnog Zakona o koncesijama , nije izvršila Djelimičnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od 16. jula 2021. godine.

Ustavni sud će ovo rješenje dostaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Predmet djelomične odluke suda iz 2021. godine za koju je utvrđeno da nije izvršena bilo je utvrđivanje uslova za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje hidroelektrane "Buk Bijela" na rijeci Drini, na području općine Foča te koncesiji za izgradnju hidroelektrane "Paunci", također na rijeci Drini.

Sud je 2021. godine utvrdio da postoji spor u vezi sa odlukama o koncesijama u pogledu koncesionog dobra i nadležnosti za njihovo donošenje koje je donijela Republika Srpska.

Zbog toga je tada naloženo državnoj Komisiji za koncesije da najkasnije u roku od tri mjeseca riješi sporna pitanja u vezi sa dodjelom koncesija.

Državni zastupnici koji su podnijeli zahtjev koji se tiče Komisije za koncesije BiH istakli su da je i uspostavljanje koncesija također pitanje državne imovine za koje znamo da nikada nije riješeno te da ga manji bh. entitet uporno pokušava riješiti vlastitim zakonima.

Ono što vlasti RS-a zapravo namjeravaju uraditi jeste da raspolažu državnom imovinom, što je u ovom slučaju vodni potencijal rijeke Drine, prije no što se dugogodišnji problem državne imovine riješi zakonom koji treba donijeti Parlament BiH