Sporna procedura
86

Ustavni sud BiH tražio od Parlamenta BiH da se očituje o Zakonu o akcizama

Piše: Er. M.
Ustavni sud BiH uputio je dopis Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u kojem traži da se ovaj organ zakonodavne vlasti očituje o proceduri usvajanja tri zakona iz seta zakona o akcizama.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto proslijedila je zahtjev Ustavnog suda BiH članovima Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma PSBiH koja bi se na današnjoj sjednici trebala izjasniti o zahtjevu i dostaviti mišljenje Ustavnom sudu BiH.

Zastupnici koji su bili protiv povećanja cijena goriva u našoj zemlji podnijeli su zahtjev za ocjenu ustavnosti usvojenih zakona i to Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Ustavni sud BiH je u dopisu od 24. januara ove godine ostavio Parlamentarnoj skupštini BiH rok od deset dana da se izjasni o ustavnosti usvajanja seta zakona o akcizama. U prijevodu to znači da najviši organ zakonodavne vlasti mora najkasnije do sutra dostaviti pismeno izjašnjenje Ustavnom sudu BiH.

Parlamentarci su u zahtjevu za ocjenu ustavnosti naveli da je Zastupnički dom PSBiH prekršio članove Ustava BiH koji se odnose na demokratska načela, nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH.

Potpisinici zahtjeva za ocjenu ustavnosti Mladen Bosić, Aleksandra Pandurević, Borislav Bojić, Nenad Lalić, Momčilo Novaković, Đorđo Krčmar, Željko Komšić, Damir Bećirović, Maja Gasal-Vražalica, Mensura Beganović, Hanka Vajzović, Saša Magazinović, Denis Bećirović, Mirsad Mešić, Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović, Jasmin Emrić i Zaim Backović posebno su istakli činjenicu da je Zastupnički dom PSBiH razmatrao set zakona o akcizama kao prijedlog Doma naroda PSBiH, a ne prijedlog Vijeća ministara BiH.

Kako je navedeno, u ovom slučaju svjesno su učinjene brojne povrede Poslovnika Doma naroda PSBiH i Poslovnika Zastupničkog doma PSBiH. Parlamentarci su naveli i da je Dom naroda PSBiH preuzimanjem tri prijedloga zakona od stvarnog predlagača Vijeća ministara BiH preuzeo i funkciju izvršne vlasti čime je narušena triparitetna podjela i nezavisnost vlasti u BiH.

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti Ustavni sud BiH informisan je i da je Parlamentarna skupština BiH usvojila različite tekstove dva zakona iz seta zakona o akcizama. Naime, sadržajno se razlikuju verzije zakona na bosanskom i hrvatskom jeziku od verzije zakona koja je napisana na srpskom jeziku. Riječ je o Zakonu o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Podsjećamo, na maratonskoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH koja je održana 15. decembra 2017. godine koalicija SDA, SNSD, HDZBiH, HDZ 1990 i SBB usvojila je set zakona koji je doveo do povećanja cijena goriva u BiH.

Danas je počela primjena usvojenih izmjena zakona tako da su od jutros cijene goriva na benzinskim pumpama prilagođene novim nametima. Na pojedinim benzinskim pumpama gorivo je poskupjelo za 25 feninga.

Parlamentarci su od Ustavnog suda BiH tražili da donese privremenu mjeru, odnosno da stavi van snage odredbe usvojenih zakona do donošenja konačne odluke. U prijevodu to znači da bi Ustavni sud BiH mogao svojom odlukom vratiti cijene goriva koje su bile na snazi prije usvajanja izmjena zakona.