Apelacija Džaferovića
69

Ustavni sud BiH sutra odlučuje o Zakonu o lijekovima RS: Da li će Schmidt morati reagovati?

S. Š. U.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Krajem juna predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima i Zakona o republičkoj upravi Republike Srpske.

Džaferović je od Ustavnog suda tražio da ukine navedene akte i donese privremenu mjeru kojom će ih staviti van snage sve do donošenja konačne odluke.

U zahtjevu je predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao da osporeni zakoni nisu usklađeni sa odredbama Ustava BiH koji se odnose na uspostavu jedinstvenog tržišta, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se pridržavaju odluka koje su donijele državne institucije.

Istaknuto je u apelaciji upućenoj sudu da bi se provedbom zakona uspostavio paralelan sistem koji bi razgradio unutrašnje tržište BiH i stvorio rizik za osiguravanje prava, zaštite zdravlja i života građana.

Na dnevnom redu plenarne sjednice Ustavnog suda za sutra je najavljeno razmatranje zahtjeva za donošenje privremene mjere ukidanja spornih akata.

Ranije su iz Ureda visokog predstavnika u BiH i EU ocijenili postupke vlasti RS-a kršenjem ustava i korakom unazad u usklađivanju zakonodavstva BiH sa pravnom stečevinom EU.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt najavio je da će prvo sačekati da sud odluči nakon čega će, ukoliko za takvo nešto bude potrebe, adekvatno reagirati jer se građanima mora omogućiti da imaju pristup lijekovima.

Podsjećamo, vlasti bh. entiteta Republika Srpska usvojile su dopune Zakona o republičkoj upravi kojima je u entitetske institucije uvrštena i agencija za lijekove koji je u entitetskom Službenom listu objavljene krajem prošle godine.

Sporni zakon stupio je na snagu 28. juna ove godine.

Ustavni sud BiH već je ukinuo odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS-a te zaključke koji se odnose na prijenos nadležnosti.

Do sada su odlukama najvišeg nacionalnog suda ukinuti zaključci u vezi s informacijom o pravosudnim institucijama BiH, o prijenosu nadležnosti sa RS-a na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i sigurnosti, te u oblasti indirektnog oporezivanja.

Odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće, uprkos tvrdnjama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Narodna skupština RS-a "ima ustavno pravo na takvo djelovanje i svako nasilno djelovanje Ustavnog suda BiH neće dati konačan rezultat" te da RS neće odustati od "svojih ustavnih prava".

Schmidt je već ranije nametnuo odluku o finansiranju ovogodišnjih općih izbora u punom iznosu, što apsolutno pokazuje da je spreman, nakon što se iscrpe kapaciteti bh. vlasti da sami donesu odluku, o važnim pitanjima nametnuti one odluke koje su u interesu ostvarivanja prava građana.