{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud BiH razmatrao tri zahtjeva za ocjenu ustavnosti

F
25.1.2008. u 23:31
0
0
Ustavni sud BiH razmatrao tri zahtjeva za ocjenu ustavnosti
0
Ustavni sud BiH razmatrao tri zahtjeva za ocjenu ustavnosti
Ustavni sud Bosne i Hercegovine održao je danas 45. plenarnu sjednicu. Razmatrana su tri zahtjeva za ocjenu ustavnosti te više apelacija o navodnim povredama ljudskih prava i osnovnih sloboda, saopćeno je iz Suda.
U povodu zahtjeva Ive Mire Jovića i Sulejmana Tihića, u vrijeme podnošenja zahtjeva članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti pojedinih članova Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim ustanovama te člana 4. Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, Ustavni sud je utvrdio da članovi osporenih zakona koji se odnose na Ustavni sud nisu u skladu s članom I/2. u vezi sa članom IV/4.2 i VI/2.b), te članom IX/2. Ustava BiH.

Navedene odredbe spornih zakona, u dijelu u kojem su proglašene neustavnim, ukidaju se u skladu s članom 63. stav 2. Pravila Ustavnog suda BiH te prestaju da važe narednog dana od dana objave odluke Suda u Službenom glasniku BiH.

U predmetu U-1/08 Ustavni sud je djelomično usvojio zahtjev Milorada Živkovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti odredbe člana 11. stav 6. Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine s odredbom člana VIII/2. Ustava BiH.

Ustavni sud je utvrdio da osporeni član u dijelu koji glasi: «Ako se budžet ne usvoji do 31. marta, nakon toga se neće realizirati rashodi u bilo koju svrhu osim isplate neizmirenog duga sve dok se budžet propisno ne usvoji», nije u skladu s članom VIII/2. Ustava BiH. Odredba osporenog člana, u dijelu u kojem je proglašena neustavnom, prestaje da važi narednog dana od dana objave odluke Suda u «Službenom glasniku Bosne i Hercegovine».

Apelaciju u odnosu na dio osporenog člana koji glasi „Budžet se mora usvojiti najkasnije do 31. marta svake godine“ Sud je odbio kao neosnovanu.

Sud je u predmetu AP-2548/07 odbacio kao nedopuštenu apelaciju podnesenu protiv rješenja Ustavnog suda FBiH i rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu kojima je utvrđeno da apelantu ne pripada pravo na imunitet u krivičnom predmetu koji se vodio kod Kantonalnog tužilaštva, broj KT-98/02 zbog krivičnog djela iz člana 368. stav 1. ranije važećeg KZ FBiH i krivičnog djela iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: