Potvrđeno za Klix.ba
26

Ustavni sud BiH primio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a

Piše: Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine primio je zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o raspodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a koju je donijela Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Ova informacija potvrđena nam je u Ustavnom sudu BiH iz kojeg su kazali da je zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva o izmjenama i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine zaprimljen 27. decembra 2018. godine.

"Zahtjev je podnijelo 27 zastupnika u Zastupničkom doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine", kazali su nam u Ustavnom sudu BiH.

Podsjećamo, zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potpisali su apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog Uputstva Centralne izborne komisije o popuni Doma naroda FBiH.

Centralna izborna komisija BiH 18. decembra je usvojila Uputstvo o popuni Doma naroda FBiH da se tom prilikom koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ako budu izabrani.

Predstavnici stranaka, među kojima je i SDA, ranije su istaknuli da se takvim uputstvom Bosna i Hercegovina dijeli na tri etničke državice te da je Ustav Federacije BiH jasno precizirao da se prilikom raspodjele mandata mora primjenjivati popis iz 1991. godine.