Neosnovana žalba
107

Ustavni sud BiH ponovo odbio apelaciju Gordane Tadić

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju Gordane Tadić kao neosnovanu i odlučio da nije došlo do povrede prava na nepristrasnost suda, odnosno Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koje ju je prošle godine razriješilo funkcije glavne tužiteljice u BiH.

Na stranici Ustavnog suda BiH objavljeno je da je Ustavni sud odlučio da "nije došlo do povrede apelanticinog prava na nepristrasnost suda kao segmenta prava na pravično suđenje u situaciji kada navodi pristrasnosti predsjednika VSTV-a, odnosno članova VSTV-a nisu osnovani".

Za Detektor potvrđeno je da je riječ o apelantici Gordani Tadić koja je u oktobru prošle godine razriješena dužnosti glavne tužiteljice Državnog tužilaštva, a na šta se ona žalila.

Nakon što plodom nije urodila žalba njenog punomoćnika Vlade Adamovića na odluku Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a o disciplinskom prekršaju, Tadić je tražila od Ustavnog suda da suspenduje odluku VSTV-a o njenom razrješenju. Odnosno, zahtijevala je da Ustavni sud donese privremene mjere kojim se "obustavlja izvršenje Odluke VSTV-a od 20. oktobra 2021. godine i odluka koje su prethodile odluci o prestanku mandata Gordane Tadić". Ustavni sud je to odbio uraditi, a sada je potvrđeno da joj nije ni povređeno pravo na pravično suđenje.

Inače, Disciplinskom tužbom iz aprila prošle godine Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavne tužiteljice.

Na teret joj je stavljeno i propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća, a ova tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH, primjenom odredbi Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja ove institucije koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Vijeća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere navedenog zakona.