Konačna odluka
63

Ustavni sud BiH ponovo odbio apelaciju Gordane Tadić o odluci VSTV-a

S. Š. U.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Gordane Tadić, bivše glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, te odlučio da nije došlo do povrede prava na nepristrasnost suda, odnosno Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

"Ustavni sud je odlučio da nije došlo do povrede apelanticinog prava na nepristranost suda kao segmenta prava na pravično suđenje u situaciji kada navodi pristrasnosti predsjednika VSTV-a, odnosno članova VSTV-a nisu osnovani", navedeno je na stranici Ustavnog suda BiH.

Članovi VSTV-a su u oktobru prošle godine izglasali konačnu odluku kojom se Tadić premješta s pozicije glavne države tužiteljice na mjesto tužiteljice Tužilaštva BiH, prenosi Detektor.ba

Visoko sudsko i tužilačko vijeće odlučivalo je nakon žalbe Vlade Adamovića, punomoćnika Gordane Tadić, na odluku Drugostepene disciplinske komisije Vijeća kojom je Tadić smijenjena s pozicije glavne državne tužiteljice zbog disciplinskih prekršaja.

Tadić je prijavljena za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, odnosno za svjesno zanemarivanje obaveze i naloga VSTV-a da se predmeti Tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodjele (CMS).

Ona se teretila i za narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtjevom za isplatu potraživanja u vezi s najmom stana, prenosi Detektor.ba.

Ustavni sud je u januaru ove godine odbio zahtjev Tadić za donošenje privremene mjere kojom bi se obustavilo izvršenje odluke VSTV-a do okončanja postupaka pred Ustavnim sudom.