BiH
291

Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma u Republici Srpskoj

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ustavni sud Bosne i Hercegovine je poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016. godine zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti s Ustavom BiH.

Pored toga, Ustavni sud BiH je usvojio i zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, i drugih "za rješavanje ustavnopravnog spora s entitetom Republika Srpska" u vezi s Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine.

Utvrđeno je da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u saglasnosti s članom I/2. i članom VI/5. Ustava BiH zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije BiH, a takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti.

Sve odluke o zahtjevima za ocjenu ustavnosti i apelacijama usvojene na sjednici bit će dostavljene podnosiocima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o referendumu u RS-u, Tužilaštvo BiH e do sada saslušalo nekoliko aktera referenduma, najviše članova Komisije za sprovođenje referenduma u RS-u. Poziv je stigao i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku zbog krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Podsjećamo da je Ustavni sud BiH prije gotovo godinu dana osporio 9. januar kao Dan RS-a te nedavno konstatirao da entitetski parlament nije proveo njegovu odluku iz novembra 2015., te da je sporni član 3.b) Zakona o praznicima RS-a, koji govori o 9. januaru kao Danu RS-a prestao da važi objavom u Službenom glasniku BiH.

Referendum o 9. januaru održan je u RS-u 25. septembra, iako je taj sud izrekao mjeru njegove zabrane.