Zakon o zastavi
9

Ustavni sud BiH početkom februara odlučuje o zahtjevu Milorada Dodika

Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, a koji je podnio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, trebao bi biti razmatran na sjednici Ustavnog suda BiH koja je zakazana za početak februara.

Iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kazali su za Klix.ba kako će Dodikov zahtjev za ocjenu ustavnosti biti razmatran na Plenarnoj sjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koja će biti održana 6. i 7. februara 2020. godine, a ukoliko se steknu svi neophodni uslovi prema Pravilima Ustavnog suda BiH.

Izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH, koje osporava Dodik, regulišu pitanje isticanja državne zastave na objektima Oružanih snaga BiH, državnih institucija i novčane kazne za kršenje zakona.

Dodik se obratio Ustavnom sudu BiH 7. novembra 2019. godine navodeći da u Ustavu Bosne i Hercegovine jasno piše kako će Bosna i Hercegovina "imati one simbole koje svojom odlukom odredi Parlamentarna skupština BiH i potvrdi Predsjedništvo BiH".

U zahtjevu za ocjenu ustavnosti naveo je da je Zakon o zastavi BiH usvojen 2001. godine i da je tom prilikom ispoštovana procedura s obzirom na to da je zakon usvojila Parlamentarna skupština BiH, a da je Predsjedništvo BiH potvrdilo izgled i oblik zastave BiH.

Međutim, Dodik spornim smatra Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, koji je 2004. godine usvojila Parlamentarna skupština BiH. On je u zahtjevu naveo da ove izmjene i dopune nisu donesene u skladu s Ustavom BiH, jer nikada nisu potvrđene u Predsjedništvu BiH.