{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud BiH odlučuje o prefiksu "bosanski"

S
13.7.2009. u 18:24
0
36
Ustavni sud BiH odlučuje o prefiksu "bosanski"
0
Ustavni sud BiH odlučuje o prefiksu "bosanski"
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
Ustavni sud BiH nadležan je za donošenje odluka u vezi sa promjenom naziva opština u BiH, izjavio je Srni portparol OHR-a Mario Brkić, komentarišući najavljenu inicijativu SDA da će od OHR-a tražiti da vrati sve prijeratne nazive opština i naseljenih mjesta u BiH.
"Jasno je da se kod promjene naziva opština treba rukovoditi shvatanjem BiH kao države sa multietničkim karakterom. Prema Ustavu BiH, ovlaštene strane mogu osporavati entitetske zakone ili odluke entitetskih sudova pred Ustavnim sudom BiH", rekao je Brkić.

SDA saopštila je danas da će podnijeti inicijativu OHR-u da vrati sve prijeratne nazive opština i naseljenih mjesta u BiH.

Ova stranka naglašava da je Ustavni sud Republike Srpske (RS) proglasio ustavnom i potvrdio odluku Narodne skupštine RS o brisanju pridjeva "bosanski" iz imena gradova i naseljenih mjesta u BiH.

I predstavnici Bošnjaka u institucijama RS pozvali su danas visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da donese odluku o vraćanju naziva opština i naseljenih mjesta, kako je to bilo zaključno sa 31. martom 1991. godine.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS 8. jula je utvrdilo da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: