{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud BiH odlučuje o odgovornosti RS za rušenje džamija

A
29.8.2012. u 11:26
0
5
Ustavni sud BiH odlučuje o odgovornosti RS za rušenje džamija
0
Ustavni sud BiH odlučuje o odgovornosti RS za rušenje džamija
Ustavni sud Bosne i Hercegovine uskoro bi trebao donijeti presudu po apelaciji pravnih zastupnika Islamske zajednice u BiH (IZBiH) na odluku Vrhovnog suda Republike Srpske prema kojoj su taj entitet i Grad Banja Luka zbog zastare oslobođeni plaćanja odštete u iznosu od 64,7 miliona KM (33, 2 miliona eura) za rušenje 16 banjalučkih džamija tokom agresije na ovu zemlju.
Potvrdio je ovo za agenciju Anadolija (AA) advokat IZBiH Esad Hrvačić.

"Uskoro očekujemo odluku Ustavnog suda BiH. Naime, Ustavnom sudu BiH smo podnijeli apelaciju na odluku Vrhovnog suda RS, i sada čekamo rješenje po toj apelaciji. Očekujemo pozitivan ishod, odnosno da Ustavni sud BiH pozitivno riješi našu apelaciju, jer je u pitanju rok zastare", istakao je Hrvačić za AA.

Na pitanje da li bi u slučaju pozitivnog ishoda na Ustavnom sudu BiH Republici Srpskoj bilo naloženo da plati odštetu IZBiH, Hrvačić je odgovorio potvrdno.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan potvrdio je za AA da je 23. februara ove godine primljena apelacija IZBiH protiv presude Okružnog suda u Banjoj Luci i Vrhovnog suda RS.

"Ustavni sud BiH sve apelacije rješava hronološki, dakle, od datuma prijema. Trenutno se rješavaju apelacije iz 2009. godine, a imamo 500 neriješenih predmeta iz te godine. Ukupno imamo skoro 9.000 neriješenih predmeta. Istina, pravilima suda su utvrđeni izuzeci od ovog hronološkog postupanja. No, ne bih htio prejudicirati i špekulirati kada će Ustavni sud BiH odlučivati o ovom predmetu", rekao je Mijan.

Vrhovni sud RS je u februaru ove godine potvrdio presudu Okružnoga suda u Banjoj Luci, koji je ukinuo presudu Osnovnoga suda tog grada iz 2009. godine. Ranijom presudom bilo je naloženo RS-u da IZ BiH isplati odštetu za porušene muslimanske bogomolje.

Vrhovni sud RS je donio spornu presudu, iako su čak i Pravobranilaštvu RS tvrdili da odgovornost tuženih, to jeste Republike Srpske i Grada Banje Luke, nije ni osporavana.

Štaviše, Vrhovni sud RS je posljednjom odlukom naložio IZBiH da na ime sudskih troškova tom entitetu uplati 48.375 KM.

Prema spornoj presudi Vrhovnog suda RS "tuženi su blagovremeno žalbom osporili prvostepenu presudu zbog povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava“.

"Žalbom tuženih osnovano se ukazuje da je prvostepena odluka nepravilna u dijelu koji se odnosi na osnovanost prigovora zastarjelosti potraživanja. Prvostepeni sud odbio je prigovor zastarjelosti potraživanja nalazeći da je zastarjelost počela da teče ukidanjem neposredne ratne opasnosti 19. juna 1996. godine, a da je tužba podnesena 27. oktobra 2000. godine. Prema ocjeni ovog suda, ta odluka utemeljena je na pogrešnoj primjeni materijalnog prava“, navedeno je u obrazloženju presude.

Prema ranijim tvrdnjama iz Pravobranilaštva RS, ukupna vrijednost spora je 128 miliona KM, jer se 64, 7 miliona odnosi na glavnicu, a ostatak na kamate.

Prema podatcima IZBiH, tokom agresije na BiH je uništeno ili oštećeno 921 džamija, 259 mesdžida, 87 mekteba, devet tekija, 37 turbeta i 405 drugih vakufskih objekata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: