|

Ustavni sud BiH odlučio o 244 apelacije

Ustavni sud BiH odlučio o 244 apelacije
0
F
FENA
18.12.2008. u 16:22
0
komentara
0

dijeljenja
Ustavni sud BiH odlučio o 244 apelacije
Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici odlučio je o 244 apelacije.
Ustavni sud BiH je, između ostalih, usvojio apelacije "Kompas Međugorje" d.d. Međugorje, zaključivši da su redovni sudovi proizvoljnom primjenom prava povrijedili apelantovo pravo na pravično suđenje u postupku naknade štete, pa je ukinuo presudu Vrhovnog suda FBiH, broj Rev-1204/05 od 7. februara 2006. godine i presudu Kantonalnog suda u Sarajevu, broj Pž-192/04 od 29. juna 2005. godine, te predmet vratio Kantonalnom sudu u Sarajevu da po hitnom postupku donese novu odluku.

Usvojena je i apelacija "Natron" Maglaj d.d. te zaključeno da je povrijeđeno apelantovo pravo na pravično suđenje zbog proizvoljnog obrazloženja presude Kantonalnog suda u vezi s pitanjem računanja roka zastare u pogledu ostvarenja tužiteljicinog prava na otpremninu, na način koji je doveo u pitanje princip pravne sigurnosti i apelantovo uživanje prava na pravično suđenje, pa je ukinuo presudu Kantonalnog suda u Zenici, broj 004-0-Gž-06-001910 od 3. novembra 2006. godine, te predmet vratio Kantonalnom sudu u Zenici koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku.

Ustavni sud BiH je odbio kao neosnovanu apelaciju NIGP 'Nezavisne novine' Banja Luka, zaključivši da nema povrede prava na slobodu izražavanja kada je sudskom presudom u građanskoj parnici apelant obavezan da plati odštetu nanesenu tužiočevom ugledu iznošenjem i pronošenjem neistinitih činjenica, jer je "miješanje" u ovo pravo bilo u skladu sa zakonom, imalo cilj da "zaštiti prava drugih" i bilo "neophodna mjera u demokratskom društvu".

Ustavni sud je odbacio kao očigledno neosnovanu apelaciju Koalicije Penzionerske stranke RS i Narodne demokratske stranke, zaključivši da nema ništa što ukazuje na proizvoljnu primjenu člana 5.30 stav 4. tačka 4. Izbornog zakona, koja je mogla dovesti u pitanje apelantovo uživanje prava na slobodne izbore.

Naredna sjednica Vijeća pet sudaca bit će 15. januara.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.