BiH
5

Ustavni sud BiH odlučio: Mile Radišić ostaje u zatvoru

Piše: G. D.
Ustavni sud BiH odbacio je zahtjev vlasnika kompanije "Grand Trade" Mileta Radišića da mu se odgodi izvršenje sudske presude kojom je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija sa akcijama banjolučke "Medicinske elektronike".

U Odluci Ustavnog suda BiH navodi se da je Radišić tražio odgađanje odlaska u zatvor, jer bi u tom slučaju došlo do zastoja u izgradnji poslovno-stambene zgrade koju njegovo preduzeće gradi u centru Banje Luke.

"U skladu sa članom 69. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija RS-a osuđeni može tražiti odlaganje izvršenja izrečene kazne ako je obavezan da izvrši određeni posao koji je već započeo, a usljed neizvršenja tog posla bi nastala znatna šteta. Radišić nije naveo da je ovu zakonsku mogućnost i koristio, kao ni to da je primio uputni akt za izdržavanje izrečene zatvorske kazne. S obzirom na navedeno, Ustavni sud smatra da je Radišićev zahtjev za donošenje privremene mjere neosnovan", stoji u odluci Ustavnog suda BiH.

Mile Radišić je apelaciju Ustavnom sudu BiH podnio 22. augusta, a protiv presude Vrhovnog suda RS-a od 22.maja i presude Okružnog suda Banja Luka od 8. novembra prošle godine. Okružni sud je Radišića presudio krivim za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u podstrekavanju i krivično djelo manipulacije cijenama i širenje lažnih informacija, čime su oštetili Srpsku za 1.143.187 KM.

Radišić je zbog toga osuđen na jedinstvenu kazanu zatvora od tri godine.

Radišić je do sada u izgradnju poslovno-stambenog objekta u banjolučkom Picinom parku uložio oko 70 miliona maraka. Sav taj novac je povučen iz kreditnih zaduženja, a domaće banke su "Grand Trade" kreditirale sa 17 miliona maraka.

Ostala 53 miliona KM došla su sa nepoznatih destinacija.

"Ključni problem Radišićevih prevara je to što su svi njegovi poslovi u vezi sa 'Medicinskom elektronikom' zapravo rezultat njegove tijesne veze sa političkim vrhom Saveza nezavisnih socijal-demokrata, odnosno sa izvršnom, republičkom i gradskom vlašću. Mile Radišić je vjerovatno paravan za cijeli taj posao. Iza njega se vjerovatno krije neki drugi Mile", rekao je predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.