{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud BiH odbio apelaciju Gojka Kličkovića

S
13.7.2012. u 20:36
0
1
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Gojka Kličkovića
0
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Gojka Kličkovića
Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Gojka Kličkovića, podnesenu protiv presuda Okružnog suda u Istočnom Sarajevu i Osnovnog suda na Sokocu iz 2009. godine kojim je proglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja.
Presudama ova dva suda iz 2009. godine Kličković je proglašen krivim da je postupajući po zahtjevu ODP Fabrika duhana Banja Luka, u svojstvu predsjednika Vlade Republike Srpske, odnosno u svojstvu službenog lica, prekoračenjem granica službenih ovlaštenja pribavio drugom imovinsku korist, čime je počinio krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlaštenja.

Ustavni sud usvojio je danas zahtjev Suda BiH za ocjenu kompatibilnosti Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, te utvrdio da taj zakon nije kompatibilan s određenim odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Naloženo je Parlamentarnoj skupštini BiH da, u skladu s pravilima Ustavnog suda, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostavljanja ove odluke uskladi Zakon o parničnom postupku pred Sudom BiH s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Naredna plenarna sjednica Ustavnog suda BiH bit će održana 28. i 29. septembra, saopšteno je iz Suda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: