BiH
0

Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Abu Hamze

FENA
Ustavni sud BiH danas je na sjednici u Sarajevu odbacio kao preuranjenu apelaciju Imada Al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, podnesenu protiv rješenja Službe za poslove sa strancima od 6. oktobra.

Naime, rješenjem nadležnog ministarstva odlučeno je da se apelant stavlja pod nadzor u cilju spriječavanja slobodnog i neograničenog kretanja, prijetnje javnom poretku, javnom redu i miru ili sigurnosti BiH.

Sud je između ostalih usvojio apelacije "Kompas Međugorje" d.d. Međugorje, zaključivši da postoji povreda prava na pravično suđenje, te je naloženo Općinskom sudu Mostar da hitno okonča postupak u predmetu.

Povreda prava se odnosi na razumni rok u parničnom postupku radi naknade materijalne štete koji se, nakon devet godina ponovo nalazi na rješavanju pred prvostepenom sudskom instancom, iako je u konkretnom slučaju riječ i o izvršenju odluke Doma za ljudska prava za BiH, te u dijelu zahtjeva apelanta za vraćanje stečenog bez osnova jer su redovni sudovi proizvoljno primijenili pravo.

Ustavni sud je također ukinuo rješenje Vrhovnog suda Federacije BiH od 30. novembra 2006. godine i Presudu Kantonalnog suda Mostar od 2. marta 2005. godine u dijelu u kojem je odbijen zahtjev apelanta za naknadu po osnovu neosnovanog bogaćenja, te predmet vratio Kantonalnom sudu Mostar da po hitnom postupku donese novu odluku.

Ustavni sud je usvojio apelaciju Mirsada Omerbašića, zaključivši da dužina postupka po apelantovom prijedlogu za uknjižbu prava vlasništva koji je, do donošenja odluke Ustavnog suda trajao 18 godina od čega nepunih 13 godina ratione temporis nadležnosti Ustavnog suda BiH, za šta Osnovni sud u Banja Luci nije dao nikakvo obrazloženje, nije zadovoljila zahtjev «razumnosti» iz Evropske konvencije, te da postoji kršenje prava na "suđenje u razumnom roku" kao jednog od elemenata prava na pravično suđenje.

Stoga je Ustavni sud naložio Osnovnom sudu u Banja Luci da bez daljnjeg odlaganja donese odluku u ovom predmetu.

U konkretnom slučaju Ustavni sud je promijenio svoju praksu, u pogledu dopustivosti apelacija koje se odnose na postupak uknjižbe prava vlasništva, na način da je zaključio da su takve apelacije ratione materiae kompatibilne s Ustavom BiH.

Ustavni sud BiH je danas na sjednici odlučio o 261 apelaciji, a naredna sjednica Vijeća pet sudaca bit će održanba 18. oktobra, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.