BiH
0

Ustavni sud BiH o izvještaju RS-a Vijeću sigurnosti UN-a

SRNA
Ustavni sud BiH na dvodnevnom zasjedanju, koje počinje danas u Sarajevu, trebalo bi da razmotri zahtjev za ocjenu ustavnosti Drugog izvještaja Republike Srpske podnesenog Vijeću sigurnosti UN o situaciji u BiH od 16. novembra prošle godine.

Ustavni sud bi, takođe, trebalo da razmotri i zahtjev za ocjenu ustavnosti aktivnosti RS, neposredno ili posredno putem ovlaštenog agenta, prema Vijeću sigurnosti UN.

"Podnosilac ovih zahtjeva za ocjenu ustavnosti je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić", rekao je šef kabineta predsjednika Ustavnog suda BiH Nedim Ademović.

Na dnevnom redu je i donošenje odluka po zahtjevima za prioritetno rješavanje zahtjeva za preispitivanje odluka u više predmeta, među kojima su i zahtjevi Imada Al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, te Saliha Alijagića, suvlasnika predratne zanatske radnje "Alijagić" iz Trebinja, koji je dobio višemilionski sudski spor protiv RS.

Ademović je objasnio da Ustavni sud na osnovu posebnih kriterijuma donosi odluku o prioritetnom stavljanju nekog predmeta u proceduru odlučivanja, a ne hronološki.

Na samom početku sjednice Ustavni sud trebalo bi da verifikuje tekst odluke o razrješenju Krstana Simića dužnosti sudije Ustavnog suda BiH, koja je donesena 8. maja.  

Na zahtjev Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH Ustavni sud trebalo bi da razmotri više odredaba Izbornog zakona BiH,  te Amandmana sedam na Ustav FBiH i odluke visokog predstavnika u vezi sa gradom Mostarom. 
Pred Ustavnim sudom trebalo bi da se nađe i zahtjev grupe poslanika Predstavničkog doma Paralmentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, te odluke Savjeta ministara o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za porodiljsko odsustvo u institucijama BiH. 

Početak 61. plenarne sjednice zakazan je za 9.30 sati.